Inga uppdateringar via Windows Update för Windows 7 och Windows 8.1 för vissa

Microsoft Logo 2016

Snaran dras åt allt mer för de som använder Windows 7 och Windows 8.1. Om du har en nyare processor ur Intel Kaby Lake- eller AMD Bristol Ridge-serierna får du inte längre uppdateringar till operativsystemen via Windows Update.

Anledningen är att de nya processorerna har funktionalitet som kräver direkt åtkomst och ändring i operativsystemets kärna. Det inre heliga på vilken Windows bygger allt annat. Och det fungerar inte med äldre Windows-versioner.

I skrivande stund går uppdateringar fortfarande att installera via Windows Update, men begränsningen är på gång att införas och de som vet med sig att deras datorer drabbas bör åtgärda problemet snarast. Enklast är att skaffa Windows 10, även om det säkert inte är önskvärt av en del.

Sen tidigare vet vi också att Windows Vista får slopat stöd av Microsoft. Redan i april 2017 dras stödet in vilket betyder att i princip alla uppdateringar slutar komma; inte ens buggfixar för sårbarheter är garanterade.


Lästips: Windows Vista: Inget mer stöd från Microsoft efter april 2017


Microsoft kan bara uppdatera sina mångåriga operativsystem under en viss period och sedan blir det oförsvarligt att underhålla den gamla koden. Operativsystemen innan Windows 8.1 är gamla, sårbara och för de flesta inte bättre än Windows 10 på något mer vis än att utseendet är bekant.

Ändringen som kommer med nya Intel- och AMD-processorer riskerar att slå hårt mot miljontals datorer världen över. Windows 7 har enligt webbsajten NetMarketShare hela 48 procent av marknaden medan Windows 8.1 når nära 7 procent.

Här bör också nämnas att även om du är en av de drabbade så är hoppet inte helt ute även om du inte byter till Windows 10. Det går fortfarande att installera uppdateringar manuellt, även om det är klart knepigare än via Windows Update. Så uppdateringen går att få — du måste bara jobba lite extra för det helt enkelt.

Läs mer om nyheten på Microsofts officiella hjälpsida för just det här problemet som nu uppstår för många.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.