Tag Heuer släpper lyxklocka med Android Wear — kostar från 18 000 kronor

tag heur connected modular 45

Kända klocktillverkaren Tag Heuer släpper en smartklocka med Android Wear och Intel-processor. En superdyr modell som heter Connected Modular 45 och som får en prislapp på 1 650 dollar, eller cirka 18 000 kronor inklusive moms.

Klockan kommer med senaste Android Wear 2.0 och Tag Heur skriver på sin webbsajt att den här modellen kommer med utökad funktionalitet. Vad det sistnämnda är att du kan byta ut den digitala delen mot en mekanisk variant istället.

Det gör Connected Modular 45 inte bara rättvis sitt namn utan framtidssäker. Den digitala delen har begränsad livslängd med begränsande hårdvara som förr eller senare förlorar stöd hos Google; den mekaniska fungerar tills mekaniken är utsliten. Den mekaniska delen kommer dock inte gratis så det bör man ha i åtanke.

Om man nöjer sig med grundmodellen betyder det 1,39-tumsskärm med upplösningen 400 x 400 pixlar. Det ger en pixeltäthet på hela 281 ppi vilket får sägas vara utmärkt för en smartklocka. Skärmen är av typen AMOLED och klarar två samtidiga tryckpunkter. Så man kan exempelvis göra geststyrning med två fingrar åt gången.

Connected Modular 45 har safirglas och titanarmband

tag heur connected modular 45 alternativ
Connected Modular 45 har många valmöjligheter.

Ovanpå skärmen sitter safirglas med en tjocklek på 2,5 millimeter. Väl tilltaget alltså och otroligt hårt för att minimera risken för repor och annat otyg. Under skärmen finner vi en hel mängd sensorer som är standard idag; som accelerometer, gyroskop, ljussensor och dylikt. Det finns även en sensor som känner av när klockan lutas.

Det finns även tekniker som Bluetooth 4.1, WiFi, NFC och GPS. Det inbyggda batteriet på 410 mAh ska ge upp till 25 timmars drift per laddning, men vad man faktiskt får ut av batteriet återstår att se. Laddning sker via en magnetisk laddare som klockan placeras på.

Armbandet kommer i en mängd olika material som gummi, läder och titan. Det finns även keramiska material om man vill ha det. Färgerna som gäller är svart, titan, guld, aluminium och fler. Konstruktionen tillåter dykning ner till 50 meters djup och måtten som anges är 45mm i diameter och en tjocklek på 13,75mm.

Tag Heur Connected Modular 45 kostar från 1 650 dollar men kan konfigureras med en mängd olika material för en totalkostnad upp till 7 000 dollar. I det sistnämnda priset ingår en hel mängd diamanter som bestyckar smartklockan, perfekt för alla med extrema plånböcker och stort behov av att visa upp en superdyr klocka som Connected Modular 45.

Vill man framtidssäkra sitt köp går Connected Modular 45 att få med en tillhörande mekanisk del som ersätter den digitala. Då sticker kostnaden iväg till 17 000 dollar, eller kring 187 500 kronor inklusive moms. Ett galet pris för vilken klocka som helst, men här får man åtminstone ett förhoppningsvis livslångt mästerverk till ur att använda — med bara två års garanti från Tag Heur.

Connected Modular 45 och Intel

En av sakerna som gör Connected Modular 45 så speciell är att smartklockan använder en processor från Intel. Närmare bestämt en Intel Atom Z3400 som öppnar upp för användandet av en specialbyggd AI-teknik från Intel.

Det finns inte många detaljer kring Intels AI-projekt men vi vet med säkerhet att tekniken som används kommer att ge oss liknande funktionalitet som Google Assistant och Apple Siri. Åtminstone röststyrningen och svarsmöjligheterna till användaren.

Intel Atom Z3400 har en något strömsnålare design jämfört med Qualcomm Snapdragon Wear 2100 som många Android Wear-tillverkare har valt att använda. Hur prestandan kommer att vara återstår att se, men tekniken bakom processorn är året nyare än den i Qualcomm-processorn.

Först när Connected Modular 45 når butikerna kan vi ta reda på hur bra det faktiskt fungerar. Läs mer om nya smartklockan på den officiella produktsidan hos Tag Heur.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.