Huawei Watch 3 kan släppas under 2018 – ny teknik för geststyrning

Huawei Watch 2

Huawei Watch är en fantastisk smartklocka som till ett schysst pris gör riktigt smarta saker på din handled. Andra generationens Watch lyckades aldrig dra lika stort intresse — nu kommer uppgifter om att Huawei arbetar med en tredje modell som kan släppas under 2018.

Det har varit tämligen tyst kring Huawei och tillverkarens Watch-serien. Senaste uppgifterna har varit att Android Oreo-uppdateringen till senaste Watch 2 avaktiverade Android Pay, men därefter har det inte funnits något alls att rapportera.

Kanske kan det ändras med den senaste patenterade tekniken som Huawei rapporterats förbereda för nya smartklockor. En teknik för smartare, enklare geststyrning av prylar på handleden, och som rent spekulativt kan landa i nya generationens Watch 3 i år.

Fjolårets Watch 2 släpptes i samband med Mobile World Congress. Eftersom den mässan redan har varit i år – utan att Huawei presenterade någon ny Watch – är förhoppningen att den kommer med nya P20, P20 Plus och P20 Lite. De tre telefonerna presenteras den 27 mars, så håll tummarna att vi får se Watch 3 samtidigt.

Tyvärr är sannolikheten att vi kan köpa Watch 3 samtidigt med P20-serien väldigt liten. Mer troligt är att lanseringen sker mycket senare för att geststyrningen ska kunna färdigställas och optimeras.

Huawei Mate 10 Pro
Mate 10 Pro använder AI-teknik som kan landa i en smartklocka från Huawei i framtiden.

AI-teknik är framtiden – men räcker det för att driva utvecklingen framåt?

Frågan är vad kan Huawei erbjuda som ska locka konsumenterna. I en tidigare artikel nämner vi hur AI-teknik kan vara framtiden för smarta prylar från Huawei, men också att Watch 3 sannolikt inte nyttjar intelligenta lösningar när den släpps.

AI kommer dock inte att vara tillräckligt för att locka användare. De behöver göra sina klockor tunnare och lättare för att attrahera även de med tunnare handleder. Tyvärr har utvecklingen kring processorer och andra kretsar till smarta prylar i princip stagnerat idag.

Det betyder att Huawei inte har nya, tunnare och energisnålare kretsar att bygga på. Vilket i sin tur leder till att smartklockorna inte kan pressas ner så mycket i storlek. Det behövs innovation och praktiska lösningar från alla led om inte Apple ska få en total dominans på marknaden för smartklockor. Och som det är idag har Apple alla möjligheter att ta över helt.

Vad tror du om Huawei Watch 3? Är det här modellen som kan locka det stora intresset till smarta prylar och driva utvecklingen framåt i kategorin? Eller är det klockan som visar början på slutet för en döende tekniktrend på Android-sidan?

Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tror!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.