Google bygger in stöd för biometrisk säkerhet direkt i Android

samsung galaxy s9 front kamera

Det blir allt mer populärt med ansiktsigenkänning och irisavläsning. Alla de stora mobiltillverkarna arbetar med biometrisk säkerhet, men lösningarna är helt separata från varandra och bygger på egenutvecklad teknik. Nu tänker Google ge sig in i leken och bygga in officellt stöd direkt i Android.

Vid flera tillfällen har kod som refererar till biometrisk säkerhet lagts till i AOSP. Det ger oss en indikation på att Google tänker implementera en standard som tillverkare kan använda vid exempelvis igenkänning av användarens ansikte med frontkameran. Eller avläsning av ögats iris.

Det betyder dock inte att alla mobiltillverkare kommer att få tillgång till lika bra teknik som Apple och Samsung har utvecklat för sina mobiltelefoner. Google lägger en grund som tillverkarna får arbeta utifrån, men sen är det upp till varje enskild tillverkare att lägga till den teknik de faktiskt vill använda. Som IR-avläsning, vilket inte är standard i någon kamera idag.

Samsung var först med irisavläsning

Den första mobiltelefonen som på allvar slog igenom med avläsning av iris är Galaxy Note 7. En teknik som därefter letade sig in i Galaxy S8, Galaxy S8 Plus och Galaxy Note 8.

Idag vet vi att även senaste Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus använder teknik för irisavläsning. Hårdvaran bakom är förfinad och kombineras med lösningar som förbättrad ansiktsigenkänning för en mer positiv helhetskänsla. Samsung har tagit täten framför Apple i frågan om biometrisk säkerhet, frågan är om den sydkoreanska tillverkaren kan behålla den.

Idag är Samsung det enda valet om du vill kunna läsa av ögat för att logga in på telefonen. Vi vet att det kommer fler modeller i framtiden, bland annat BitVault som är designad åt de som handskas med kryptovalutor. Men Huawei, Sony, LG, HTC och OnePlus ligger alla lågt med irisavläsning. Istället fokuserar de på ansiktsigenkänning.

Det verkar finnas en förhoppnings hos tillverkarna om att de ska slippa fingeravtrycksläsaren helt och bara använda frontkameran till att låsa upp skärmen åt användarna. Men vi vet att det är en jämförelsevis osäker lösning som inte är i klass med identifiering med fingeravtrycket. Apple satte ner foten med sin IR-kamera i iPhone X.

Hur snabbt kan konkurrenterna på Android-sidan svara?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.