Huawei Mate 30 Pro släpps utan Google Play Store & Play Services

huawei logo

Huawei Mate 30 Pro kommer inte att han några appar från Google när mobiltelefonen säljs. Inte heller får Android vara den licensierade versionen som nästan alla tillverkare använder. Så här påverkar det dig som köpare.

Varför får inte Huawei Mate 30 Pro använda ”vanliga” Android eller Google-appar?

Amerikanska företag förbjuds att göra affärer med Huawei. Detta efter ett beslut från Trump-administrationen under 2018.

Förbudet har gjort att Huawei tvingats presentera egna lösningar kring operativsystem och appar i sina kommande mobiltelefoner.

Det har också gjort att Huawei tvingats köpa på sig stora mängder komponenter från amerikanska företag så att tillverkaren inte står med tomma lager för framtiden.

Idag har fler än 130 amerikanska företag skrivit till amerikanska Commerce Department och begärt tillstånd att sälja sina produkter till Huawei; däribland hittar vi även Google.


Men eftersom Commerce Department notoriskt har valt att säga nej till alla begäran så får Huawei inte använda några produkter från Google – och det betyder att Android och Google-appar inte får installeras på Huawei-telefoner.

Men varför får Honor 20 Pro ha Android och Google-appar?

Produkter från Huawei som redan certifierats av Google innan förbudet trädde i kraft få säljas med Android och Google-appar.

Därför påverkas inte Honor 20 Pro och andra mobiltelefoner som certifierats. De får dessutom uppdateras även i framtiden med ny mjukvara från Google.

Huawei Mate 30 Pro däremot som inte fått någon certifiering faller i förbudsskuggan och blir därmed ett stort problem för Huawei.

Hur påverkar förbudet Huawei Mate 30 Pro och dess användare?

Huawei Mate 30 Pro släpps alltså utan den licensierade versionen av Android och har inga Google-appar.

Mobiltelefonen får fortfarande använda den öppna varianten av Android som kallas ”Android Open Source Project”, eller bara kort AOSP.

Problemet är avsaknaden av Google Play Services och Play Store. Båda nödvändiga för att installera appar på ett säkert sätt och i vissa fall för att kunna använda dem överhuvudtaget.

Om Huawei ska kunna sälja Mate 30 Pro överhuvudtaget så måste företaget hitta en lösning – annars blir modellen i princip oanvändbar för merparten av konsumenterna som vill ha appar från Google Play Store.

När släpps Huawei Mate 30 Pro?

Huawei Mate 30 Pro presenteras på ett evenemang den 18 september 2019. Exakt när mobiltelefonen börjar säljas i butik och vilka länder som får den återstår att se. Det finns inte heller några uppgifter om priset och vilka varianter vi har att vänta oss.

Kan Huawei fortsätta använda Android i framtiden?

Huawei har bekräftat att företaget ska fortsätta använda Android under en överskådlig framtid.

Med det sagt så säger Huawei också att företaget planerar att introducera sitt eget operativsystem med egna lösningar om det behövs.

Vill inte Trump-administrationen lätta på restriktionerna för handel mellan amerikanska företag och Huawei så tänker företaget skapa ett eget ekosystem för sina mobiltelefoner.

Frågan är bara – kan Huawei lyckas på en marknad där Android och Google Play Store i princip dominerar utöver Apple med iOS?

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.