Apple stoppar jailbreak med iOS 12.4.1

apple-ios-12

Apple gjorde ett stort misstag och återintroducerade en sårbarhet i iOS som gjorde det möjligt att jailbreaka iOS 12.4. Med senaste iOS 12.4.1 fixar Apple den aktuella buggen igen.


  • Stannar du kvar med iOS 12.4 kanske du kan installera ett jailbreak – än så länge
  • Det är förenat med stora risker att installera jailbreak på en mobiltelefon du använder dagligen
  • Apple tätade sårbarheten för jailbreak med iOS 12.4.1
  • Lästips: Om din iPhone hänger sig vid uppdatering – så gör du!

Vad är en jailbreak?

Jailbreak är ett uttryck för att på otillåten väg låsa upp funktionalitet i iOS. Väldigt kort förklarat.

Genom att installera ett jailbreak så kan avancerade användare installera applikationer i iOS utan att använda Apple App Store.

Det gör också att man kan göra saker som att ändra utseendet på iOS, lägga in helt nya funktioner och komma åt annars blockerade delar av filsystemet.

Vad är den aktuella nyheten kring iOS 12.4 och jailbreak?

Med tidigare versioner än iOS 12.3 fanns en sårbarhet som gjorde att utvecklare kunde skapa speciell kod som gav extra privilegier i iOS.


Denna kod släpptes fritt på internet så att användare kunde installera jailbreaks och få utökad åtkomst i iOS. Vilket Apple absolut inte uppskattar.

Så fort Apple fick nys om sårbarheten i iOS och hittade den bugg i koden som möjliggjorde ett jailbreak så introducerade företaget en lösning med en uppdatering.

Av någon anledning så råkade Apple dock återintroducera sårbarheten med iOS 12.4 – något som omedelbart uppmärksammades av de stora jailbreak-skaparna.

Det tog dock inte lång stund innan Apple såg sitt misstag och med iOS 12.4.1 åter buggfixade med en lösning. Den som har den gamla versionen – iOS 12.4 – kan dock fortfarande nyttja ett jailbreak till mångas stora glädje.

Ska jag installera ett jailbreak om jag kan?

Vår rekommendation är att du inte installerar ett jailbreak. Anledningen är att du riskerar att avsevärt minska säkerheten på din iPhone eller iPad.

Genom att öppna nya, annars låsta delar av iOS och installera appar från tredjepart utanför Apple App Store så finns en stor risk att man får skadlig kod med på köpet.

Och den skadliga koden kan göra saker som att kopiera filer och lösenord, stjäla personuppgifter och använda enheten för att sprida koden vidare.

Det gör dessutom att Apple kan neka dig service om din mobiltelefon skulle gå sönder. Risken är inte överhängande, men om du inte får igång din iPhone eller iPad efter att ha installerat ett jailbreak så riskerar du att inte få hjälp.