Hur privat är inkognitoläget

Det är viktigt att skydda sig online, och med teknologins extrema framgångar så utvecklas dess funktionalitet nästintill dagligen.

Man vill kunna förhindra intrång från både myndigheter och privatpersoner, men det blir svårare och svårare att kunna bibehålla denna säkerhet. För att kunna säkerställa säkerheten så bör man överväga att skaffa en VPN, och man bör leta fram vilken av dessa aktörer som är the best VPN in the game för att vara säker på att tjänsten är pålitlig.

Nedan ska vi prata lite om inkognitoläge, samt om vilka säkerhetshot som finns och hur man skyddar sig mot dom.

Vad är inkognitoläge?

Inkognitoläge är ett läge som de flesta webbläsare erbjuder. När man använder denna tjänst så lagras inga uppgifter om vilka sidor du besöker, vilket betyder att andra människor som använder denna enhet inte har någon aning om vilka sidor du besökt. Cookies lagras, men tas sedan bort direkt när man stänger ner fönstret.

Detta betyder dock inte att man är säker, utan endast att personer som använder samma enhet inte ser vad man sökt på, eller vilka sidor man besökt. De sidor man besöker får fortfarande information om dig, samt att din internetleverantör ser vad du gör.

Vill man skydda sig mot detta så finns det ett par olika steg man bör ta för att säkerställa att man är anonym, samt att ett potentiellt intrång blir så svårt som möjligt. 

Vad finns det för olika säkerhetshot?

Internet kryllar av säkerhetshot, och det är svårt att hålla reda på vad man ska hålla utkik efter. Vissa sidor samlar in information om dig som de sedan säljer vidare till diverse myndigheter och organisationer.

Det finns även privatpersoner som försöker att komma åt dina personliga uppgifter, för att sedan använda dessa för att t.ex. handla varor online. Det finns massvis med andra säkerhetshot, men de vi valt att ta upp är två av de absolut största, och det är dessa som vi ska fokusera på hur man skyddar sig emot.

Människor utsätts dagligen för dessa oetiska och lagliga intrång, men frågan är, hur stoppar man detta? Hur kan man skydda sig mot dessa intrång?

Hur kan man skydda sig på internet?

För att skydda sig på internet så krävs det att man har både information om den senaste tekniken, samt att man har kunskap om hur man implementerar detta på ett sätt som förhindrar skadliga intrång. Några av följande punkter är viktiga för säkerheten:

  • Att använda en VPN, helst någon av de bästa
  • Olika lösenord till olika tjänster
  • Använd inkognitoläge
  • Skaffa kunskap om senaste tekniken

Om man följer ovanstående punkter så har man en riktigt bra grund för att vara säker på internet. Detta är dock ingen garanti för att man är helt skyddad, utan är endast en bra grund.

Att välja en bra VPN (till exempel den här) är en viktig del för att skydda sig, då detta döljer din IP-adress för i princip hela världen. Om en hemsida eller privatperson försöker att spåra din IP-adress, då kommer man att hamna hos en av detta företags servrar.

Vill man vara anonym på internet, då är denna tjänst A och O. Att sätta olika lösenord till olika tjänster, det är något av det första man får lära sig när man börjar att använda internet, men trots det är det faktiskt väldigt få som verkligen implementerar detta. Man borde inte lita på att alla aktörer är varsamma med din personliga information, och det är långt ifrån alla som är så pass ärliga att man inte borde använda ett eget lösenord för just den tjänsten.

Vill man vara säker på att ingen annan som använder samma enhet kan se vad man håller på med på internet, då är det inkognitoläge som gäller. Detta raderar all information efter att du har använt webbläsaren, perfekt för den som vill vara anonym bland familjen, kollegorna eller vännerna. Det sista, och kanske viktigaste är att man håller sig uppdaterad om den information som krävs för att behålla den säkerhet man jobbat så hårt för att upprätta.

Det tar inte många minuter att googla fram information om de nyaste teknikerna, och det är väl investerad tid. Ta bara information från pålitliga källor, och ett enkelt sätt för att se om en hemsida är pålitlig eller inte är att se om det finns ett litet lås till vänster om adressen till hemsidan.

Slutord

För att skydda sig mot intrång online så krävs det att man har en hel del information och kunskap. Teknologin utvecklas nästan dagligen, och därmed följer en rad olika säkerhetshot.

Inkognitoläge är ett bra sätt för att skydda sig, men skyddet blir tyvärr inte fullständigt. Detta läge är bättre för att behålla sin historik privat för de personer man delar dator med, men virtuella intrång är tyvärr fortfarande ett hot.

Vill man känna sig trygg så bör man implementera samtliga av de säkerhetsrutiner vi har tagit upp i denna artikel. Vill man läsa mer om just inkognitoläge hittar man väldigt nyttig information här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.