Honor V9 — mobiltelefon som utmanar med bra hårdvara

honor v9 front

Honor V9 är en kraftfull mobiltelefon med snabb hårdvara och väldesignat yttre. Modellen är en efterföljande flaggskeppsmodell till lillebror Honor 6X vilken presenterades tidigare i januari.

Med Honor V9 får vi en mobiltelefon som har stor 5,7-tumsskärm med upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, processorn Kirin 960 och grafikkretsen Mali G71MP8. Detta ackompanjeras av 4GB eller 6GB RAM-minne samt 64 eller 128GB lagringsutrymme beroende på variant av telefonen.

Telefonen har tre kameror. Två på baksidan där båda har upplösningen 12MP och en frontkamera på 8MP. Att ha dubbla bakre kameror är en trend som visat sig både kapabel och hållbar. Kvaliteten på fotografierna från de senaste mobiltelefonerna med dubbla kameror är fenomenal för att vara telefoner — Honor V9 hoppas vi håller måttet i konkurrensen.

Vidare har Honor V9 ett stort batteri på 4 000 mAh, anslutning för USB Typ-C för laddning och dataanslutning samt kommer med Android 7.0 med EMUI 5.0. Måtten på telefonen är 157mm x 77.5mm x 6.97mm.

Den 28 februari 2017 börjar telefonen säljas i Kina och sprider sig därefter till ytterligare marknader. Cirkapriset beräknas till 377 USD för grundmodellen med 4GB minne och 64GB lagringsutrymme. Omräknat blir det kring 4 300 kronor inklusive moms. Dyraste varianten med 6GB minne och 128GB lagring kostar kring 5 700 kronor inklusive moms.

Honor V9 har specifikationer som duger — men räcker det?

Honor V9 har hårdvara som åtminstone på pappret står sig väl i konkurrensen idag. Åtminstone tills Apple iPhone 8 och Samsung Galaxy S8 lanseras senare under 2017. Prestandamässigt slår exempelvis processorn Kirin 960 konkurrenten Apple A10 (som finns i iPhone 7 & iPhone 7 Plus) i mer krävande prestandatester.


Lästips: Huawei Honor 6X får Android 7.0 och EMUI 5.0


Internminnet på 4GB respektive 6GB är tillräckligt för alla situationer och lagringsutrymmet på 64GB respektive 128GB likaså. Idag vet vi inte hur väl kamerorna presterar, men förhoppningsvis är de lika bra som Huawei P9 eller bättre. Ett stort batteri är ingen garanti för lång batteritid, men vi hoppas så klart att Honor optimerar mjukvaran väl bra batteritider.

För att utmärka sig krävs exceptionell hårdvara som som till ett hyggligt pris gör sig rätt på mobilmarknaden. Utan något som lockar riskerar Honor V9 att bli en modell i mängden, ständigt vid sidan av vad Apple och Samsung levererar. Huawei har utmärkt sig genom att erbjuda riktigt intressanta mobiltelefoner som på allvar utmanar med priser en bit under exempelvis Galaxy S7 och jämlika modeller.

Dessutom måste operativsystemet vara det senare om entusiasterna överhuvudtaget ska visa intresse. Att släppa en telefon med Android 7.0 är okej, att lansera en med Android 7.1 eller senare är optimalt. Det går inte att vänta månader med uppdateringar utan här måste Honor ligga i framkanten för att verkligen visa att de är sina användare trogna. Frågan är, kommer de att vara det?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.