Så här stänger du av autospelande video på Facebook

Facebook Logo 950x500

Visste du att Facebook ändrat hur video spelas upp i företagets applikationer för Android och iOS? Tidigare har autospelande video visats helt ljudlöst tills du själv ökade volymen, men nu spelas videor upp med ljud påslaget som standard — såvida du inte stänger av funktionen manuellt.

Det är väldigt enkelt att stoppa ljudet från att spelas upp när du inte vill det. Gå till Kontoinställningar i Facebook för iOS och Android. Slå av den automatiska uppspelningen av videoljud och du slipper otyget. Svårare än så är det inte.

Tyvärr har Facebook även gjort den här inställningen som standard för webbversionen, så för att slippa automatiskt ljud i webbläsaren krävs ännu en åtgärd. Gå till Inställningar och sedan Videoklipp. Leta upp alternativet för automatiskt ljud för video och slå av funktionen.

Ett annat tips är att du, precis som tidigare, kan slå av ljudet helt på telefonen för att slippa ljudet på Facebook. Visserligen kan du inte hör något annat heller, men om du ändå använder ljudlöst läge med vibrationer så är det givetvis inget problem.

I skrivande stund kan det vara så att du inte ser någon av inställningarna. Det betyder att stödet inte nått Facebooks svenska användare än. Då klarar du dig en stund till innan du måste gå till inställningarna igen. Bara att surfa på utan ljud alltså.

Därför vill Facebook spela upp videor med ljud

När automatiskt spelande videor visas på Facebook kommer ljudet att tona in och ut efterhand som att du scrollar neråt i nyhetsflödet. Det kan snabbt bli irriterande, men Facebook har en (vad de tycker) bra anledning till det hela.

Anledningen är att användarna förväntar sig ljud när de spelar upp videoklipp och därför är det förvirrande när inget hörs på Facebook. Det sociala nätverket säger sig ha utfört omfattande tester där användarna bekräftat positiv återkoppling med ljud påslaget per automatik.

Själva är vi väldigt skeptiska till tilltaget. Det är en trygghet att slippa ljudet tills man själv väljer om det ska höras något eller inte. Att Facebook inte håller med är inget problem eftersom vi kan slå av nya funktionen, men frågan är hur för hur länge.

En annan nyhet som Facebook introducerar är bättre stöd för vertikala videoklipp på mobila enheter. Närmare bestämt handlar det om större förhandsvisningar på mobiltelefoner, även det med positivt resultat i tester.

Läs mer om nyheten på Facebooks officiella nyhetssajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.