Höjd skatt på snus under 2023

snus general lowres

Skatten på snus höjs under 2023. Redan från den 1 januari så blir snuset dyrare, så om du vill spara några kronor på ditt nästa köp så gäller det att vara snabb. Butikerna väntas justera sina priser direkt vid årsskiftet.

Anledningen till att skatten höjs är att den varje år korrigeras mot Konsumentprisindex (KPI). Samtidigt har punktskatten ökat med tre procent vilket hjälper till att driva upp priset.

Lästips: Världens dyraste glögg – kostade 50 000 kronor att göra

Det gamla priset för 1 kilogram snus är 468 kronor och gäller fram till den 31 december 2022. Det nya priset för samma mängd är 508 kronor och gäller från den 1 januari 2023. Det är en prisökning med cirka 8,5 procent.

Resultatet är att en dosa som innehåller 20 gram snus beskattas med 10,16 kronor. Beroende på vilket märke du köper så kan det vara nära en tredjedel av totalpriset för dosan, ej inräknat momsen.

Markus Lindblad är kommunikationschef på Snusbolaget.se. I ett pressmeddelande säger han att snusare behandlas som en kassako som subventionerar andra skattebetalare.

Syftet med punktskatten sägs vara att snuset ska bära sina egna negativa samhällskostnader. Men så är redan fallet, intäkterna på skatten är redan fem gånger högre än kostnaderna som snuset innebär för samhället. Sveriges snusare behandlas som en kassako och subventionerar andra skattebetalare.

I pressmeddelandet står även att skatten på snus har ökat med 350 procent sedan 2006.

Lästips: Mackmyra Ambassadör släpps i begränsad upplaga – whiskey på 3 166 flaskor

Det har tidigare ryktats att EU planerade en chockhöjning av skatten på snus, något som senare visade sig inte bli av. Markus Lindblad säger att svenska regeringar redan har gjort samma sak det senaste decenniet, bara mer utdraget.

Via pressmeddelande

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.