HDR-stöd på YouTube med iPhone XS & iPhone XS Max

apple-iphone-xs-max

Har du en iPhone XS eller iPhone XS Max? Då kanske du glädjer dig över att YouTube har aktiverat HDR-stöd för de båda mobiltelefonerna.


YouTube har haft HDR-stöd på sin videoplattform sen 2016 och började då med TV-apparater som var HDR Ready. Efter det ökade YouTube antalet enheter med mobiltelefoner som Google Pixel-serien, Samsung Galaxy S8-serien och LG V30.

Antalet har vuxit stadigt till idag när YouTube äntligen aktiverar HDR-stöd för iPhone XS och iPhone XS Max. Videor som stöder HDR har en liten ”HDR”-märkning vid sidan av visningen av upplösningen.

Du kan aktivera HDR manuellt om du vill eller låta applikationen i telefonen göra det automatiskt åt dig.

HDR-inställningen i YouTube på iPhone XS och iPhone XS Max

Med HDR aktiverat får du en ljusstarkare, mer kontrastrik bild som visar fler detaljer i mörka respektive ljusa partier på skärmen. Du får också kraftfullare färger. Eftersom båda telefonerna har OLED-skärm får du samtidigt djup svärta och upp till 60 procent bättre dynamiskt område jämfört med tidigare iPhone-modeller.


Vad du däremot inte får – fortfarande – är 4K-upplösning. Apple har hårdnackat vägrat att implementera stöd för behövliga kodeken VP9. Alla 4K-videor skalas ner till 1080p, vilket är en ordentlig knäpp på näsan till alla iPhone-användare.

En intressant detalj är att ändringsloggen för version 13.37 på App Store inte avslöjar HDR-stödet. Glömde de lägga till den delen, eller har vi missat något helt?

Fixed bugs, improved performance, took out the rubbish, mowed the front lawn and now we need a little nap.

Om du redan har YouTube installerad får du uppdateringen automatiskt, eller så kan du öppna App Store och göra en manuell uppdatering. Har du inte redan YouTube på telefonen laddar du ner den här.