Här är nya Playstation 5 – nästan identisk med gamla PS5:an

Playstation 5

Sony har presenterat en ny Playstation 5-konsol. Den nya modellen är nära identisk med den gamla modellen – och det enda som skiljer dem åt rent fysiskt är vikten.

Prestandan har inte förändrats överhuvudtaget. Det väntas sitta exakt samma komponenter på kretskortet vilket betyder att du som redan har en PS5:a i hemmet inte behöver fundera på att uppgradera med den nya modellen.

Lästips
Sony höjer priset på Playstation 5 med nära 12 %

Enda skillnaden – vikten (eller?)

Normalmodellen av Playstation 5 med Ultra HD-läsare har modellnumret CFI-1202A och är 300 gram lättare än sin föregångare. Playstation 5 Digital Edition heter i sin tur CFI-1202B och är hela 600 gram lättare än originalmodellen som släpptes 2020.

Om vi istället jämför med fjolårets Playstation 5 som släpptes med en något mindre kyllösning (ja, den nya modellen är den andra revisionen av Playstation 5) så är skillnaden inte lika stor. Här är CFI-1202A bara 200 gram lättare och CFI-1202B är 500 gram lättare.

Innan den nya modellen har plockats ner i sina beståndsdelar av sajter som iFixIt så vet vi inte exakt vad Sony har kapat på materialsidan för att hålla vikten nere.

Mindre materialanvändning – men högre slutkostnad

Sony har tidigare meddelat att priset på Playstation 5-konsolerna ökar med upp till 12,5 % på utvalda marknader. Även här i Sverige.

Samtidigt bantar tillverkaren sina spelkonsoler och minskar materialåtgången, vilket i längden kommer att spara Sony en hel del pengar. Kvar blir slutkonsumenten som får betala ett premiumpris för att tillgodose sitt gamingbehov.

Just idag vet vi inte vad Sony har gjort under huven på sin ”nya” spelkonsol för att ta bort 600 gram material. Med lite tur har kylningen optimerats så att spelkonsolen håller sig sval samtidigt som storleken kan minska. På andra sidan av myntet så kanske nedskalningen inte har gjort någon som helst nytta alls, utöver att lätta lite på Sonys kostnader.

Via: The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.