ROCCAT Vulcan II Mini – premiumkänsla i ett litet format

roccat vulcan ii mini 2022 1
Roccat

Bra att veta om ROCCAT Vulcan II Mini

Roccat har lanserat Vulcan II Mini. Ett nytt och spännande tangentbord med 65% av storleken på ett fullstort tangentbord, men utan att kompromissa med varken byggkvalitet eller funktionalitet.

Vulcan II Mini har en tålig konstruktion, optiska brytare, full RGB-belysning och USB-C. Tangentbordet stöder användarprofiler, programmerbara knappar och är kompatibel med alla andra, AIMO-bestyckade prylar från Roccat.

Titan II Optical Switches

Tangentbordet använder helt nya och förbättrade, optiska brytare. De är linjära och ska klara 100 miljoner nedslag innan de bryter ihop. Varje nedslag kräver 45G med kraft för att registreras och avståndet från toppläge till registrering är bara 1.4 mm (eller 3,6 mm för att nå bottenläget).

65% Mini formfaktor

En av fördelarna med Vulcan II Mini är litenheten. Tangentbordet använder formfaktorn 65% vilket betyder att storleken gör tangentbordet enkelt att ta stoppa undan när det inte behövs, eller om du vill ta med det på resande fot. Utan att kompromissa med funktionerna.

Smart Keys

Vulcan II Mini har 30 flerfunktionstangenter med en extra, dedikerad LED-lampa som indikerar om du aktiverat tangentens sekundära funktion. Du kan alltså programmera dina tangenter att utföra fler åtgärder. Perfekt när formfaktorn är så liten.

Användarprofiler

Tangentbordet har plats för upp till fem användarprofiler. Du kan programmera ditt tangentbord, antingen för flera användare eller för olika uppsättningar med exempelvis spel eller appar, och byta profil på bara sekunden. Och profilerna följer med vart du än tar tangentbordet.

AIMO RGB-belysning

Varje tangent har LED-belysning med fullt RGB-stöd. Tekniken bakom belysningen heter AIMO Illumination och enligt Roccat får du dubbla uppdateringsfrekvensen jämfört med andra, traditionella RGB-tangentbord. AIMO-belysningen kan synkronisera med andra AIMO-kompatibla prylar.

USB-C för anslutning

Vulcan II Mini är tyvärr inte trådlöst, men med USB-C-kontakten får du kontinuerlig strömförsörjning och slipper krångel med tappad anslutning mitt under viktiga matcher. Det medföljer en avtagbar, 1.8m USB-C till USB-A-kabel i lådan.

”Vulcan II Mini är liten i storleken men har stora innovationer. En annan fördel med 65 % formfaktor är att de fem extratangenterna gör Vulcan II Mini till ett utmärkt val för folk som vill jobba, skapa och spela med samma utrustning. Jag tror att Vulcan II Mini kommer att sätta en ny standard för vad gamers förväntar sig från mindre gamingtangentbord i framtiden.”

René Korte, ROCCATs grundare
roccat vulcan ii mini 2022
Roccat

Rocca Vulcan II Mini är kompatibel med Windows

Officiellt så har Vulcan II Mini endast stöd för Windows 7 och nyare. Men eftersom tangentbordet ansluts via USB så bör det inte vara några konstigheter med att ansluta även till en Mac-dator; eftersom det saknas Mac-specifika tangenter så rekommenderar vi att du letar efter andra, mer lämpliga modeller om du använder macOS.

När du köper Vulcan II Mini så är det sparsamt i lådan. Du får själva tangentbordet, den 1.8m långa USB-C-kabeln och en snabbstartsguide. För att programmera tangenterna och hantera profiler så måste du ladda ner rätt drivrutiner från Roccats webbsajt.

Du hittar supporsidan med rätt drivrutiner här.

Så mycket kostar Vulcan II Mini

Och så var det prislappen. Vulcan II Mini kostar 1 699 kronor och tangentbordet går att köpa både från Roccat själva och en rad svenska återförsäljare.

Prislappen är jämförelsevis hög i kategorin och riskerar att få tuff konkurrens från väl inarbetade modeller från främst Razer. I slutändan handlar det mycket om du är beredd att betala ett premiumpris för att det är en ny och förbättrad produkt, eller om du klarar dig med en annan billigare modell som har merparten av vad Vulcan II Mini erbjuder.

Här hittar du fler tangentbord med formfaktorn 65% – både trådlösa och kabelanslutna.

Vi har bett om ett recensionsexemplar av Vulcan II Mini och hoppas kunna erbjuda en ingående recension av tangentbordet inom en överskådlig framtid.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.