Här är Google-prylarna som inte får Android P

Google Nexus 5X

Android P är äntligen officiellt presenterad av Google. Den nya Android-versionen kan redan idag laddas ner som en tidig utvecklarversion till alla Pixel-telefoner — men om du har en äldre telefon från Google hamnar den ute i kylan.

Google underhåller sina telefoner med uppdateringar i minst två år. Det är tidsramen för både större versioner uppdateringar, som Android Nougat till Oreo, och mindre med säkerhets- och buggfixar.

När Android 7.1.2 släpptes stödet för Nexus 6 och Nexus 9. Med senaste Android 8.1 valde Google att plocka bort Nexus Player från listan över enheter som får uppdateringar.

Och nu är det dags för Nexus 5X, Nexus 6P och Pixel C att gå in i skuggan. De kommer inte att få Android P, men beräknas få säkerhetsfixar åtminstone fram till november månad. Därefter är de förpassade till den växande skaran Android-telefoner som är evigt dömda till byrålådorna.

Du som har första generationens Pixel och Pixel XL har stannar med Android P och kommer sannolikt inte få Android Q, om inte Google ändrar sina regler.

Apples prylar håller längre

Fördelen med att köpa ny telefon från Google är att den alltid är garanterad uppdateringar inom två år från att den specifika modellen började säljas. Det är betydligt bättre än de flesta billiga- till mellanklassmodellerna på marknaden idag från andra tillverkare.

Även många dyrare Android-modeller får på sin höjd en stor uppdatering, och då ofta flera månader efter att Google faktiskt släppt den färdiga versionen. Om vi däremot tittar på Apple och iPhone-modellerna så ser det mycket annorlunda ut.

 

Senaste iOS 11 kan användas hela vägen tillbaka till iPhone 5s (dock inte iPhone 5c) som släpptes 2013. Här pratar vi alltså om en fem år gammal telefon som får regelbundna uppdateringar lika fort som iPhone X får dem. Här har Google och Android-tillverkarna mycket att lära.

Läs mer om hur länge dina Apple-prylar beräknas hålla här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.