Så länge håller din Apple-pryl – det här säger nya studien

Apple Logo

Om du köper en iPhone, iPad eller Mac-dator har den en livslängd som är i genomsnitt fyra år. Det hävdar Horace Dediu som är en analytiker på företaget Asymco.


Siffran är givetvis inte definitiv utan en uppskattning med ett genomsnitt av alla sålda Apple-prylar. Det omfattar bland annat Mac-datorer, iPhone-telefoner, iPad-surfplattor och smartklockan Apple Watch.

Horace Dedius metod för att räkna fram antalet år är egentligen väldigt enkel. Han subtraherade antalet aktiva enheter från antalet totalt sålda enheter under en period. Siffran han fick blev en uppskattning på hur länge enheterna är aktiva.

Om du är nyfiken på hur Horace gick tillväga med sina uträkningar kan du läsa mer på den officiella webbsajten för Asymco.

Din Apple-pryl lär hålla längre än fyra år

Så betyder det här att din superdyra Mac-dator bara kommer att leva i fyra år, och att du sedan måste köpa en ny? Nej, givetvis inte.


Förutsatt att komponenterna håller så fungerar din Mac mycket längre än bara fyra år. Den kommer så klart att kännas gammal och utdaterad efter en viss punkt, och Apple slutar släppa större uppdateringar till den. Men den kommer att fungera.

ios stod 2018 statistaVärre är det kanske med din iPhone-telefon. Statistik från Statista visar att iOS 11 kan installeras på telefoner från 2013, vilket ger iPhone 5s (men inte iPhone 5c) en livslängd på minst fem år. Och den kommer att leva efter det tills Apple stoppar installationer från App Store och nya applikationer inte längre får användas på enheten.

Problemet med telefoner är inte iOS utan hållbarheten. Förr eller senare kommer telefonen att gå sönder av rent slitage. Och med ett mobilabonnemang har du sannolikt ändå redan bytt telefon sedan länge, ofta inom en tvåårsperiod som är standard med abonnemang idag.

Hur gamla är dina Apple-prylar i hemmet? Byter du varje eller vartannat år? Eller låter du dem leva längre än så innan du slänger (eller säljer) dem? Skriv gärna en kommentar och berätta!