Hackergrupp installerade Linux på en Playstation 4

Sony Playstation 4

Visste ni att Playstation 3 kunde få ett alternativt operativsystem installerat vid sidan av det vanliga? Till en början var det faktiskt möjligt att lägga in Linux som ett alternativ men med version 3.21 av konsolens operativsystem stängdes den möjligheten, till synes permanent dessutom.


Detsamma gäller dessvärre för Playstation 4 där användarna inte har några som helst möjligheter att lägga in egna operativsystem, vilket kanske inte är helt oväntat. Hackergruppen fail0verflow säger sig dock ha lyckats med det omöjliga att ta sig förbi Sonys alla säkerhetsfunktioner och installera Linux.

Processen är lång, komplicerad och förlitar sig på gammal mjukvara som få konsoler använder idag. Försök därför inte med det här hemma eftersom risken är att 1) konsolen slutar fungera 2) garantin slutar gälla och 3) om du vill återställa kommer håret att bli gråare än på årens höst. Så med det sagt – gör det bara inte.

Så här gjorde hackergruppen

Så här gjorde fail0verflow för att ta sig runt säkerheten på en Playstation 4 och installera Linux.

Eftersom konsolens operativsystem Orbis OS är baserat på FreeBSD som är en Unix-variant finns vanliga sårbarheter i plattformen som kan utnyttjas. Genom att besöka en speciellt förberedd webbsajt med webbläsaren i en gammal version av Orbis OS kunde fail0verflow identifiera sårbarheter som frigjorde processer från processorn.


Efter det kunde fail0verflow hitta sårbarheter i grafikkretsen. Dock verkar det som att dessa endast fungerar med version 1.76 av Orbis OS och inte senare. Idag har Sony släppt version 3.11 och senare så räkna inte med att samma vägar finns att gå nu. fail0verflow menar dock att deras hack möjligtvis kan ändras för att utnyttja andra sårbarheter även i nya versioner.

Många hinder återstår

Trots att Linux kan installeras så betyder inte det att spel kan installeras hur som helst i det operativsystemet. Sony har fungerande spärrar som gör att det inte fungerar men fail0verflow har gjort något riktigt stort bara genom att ta sig förbi de första hindren.

Jämfört med även de billigare Steam-machines som finns på marknaden idag så är Playstation 4 förhållandevis prestandasvag. Det skulle dock vara en spännande upplevelse att kunna köra officiella PS4-spel vid sidan av Steam-spel på en tv. Inte minst då Steam sen en tid tillbaka har stöd för större tv-skärmar.