Apple använder OLED i kommande Iphone-modeller

Apple Logo

Nästa generations Iphone-telefoner kommer använda en annan skärmteknik än vad som finns i befintliga modellerna. Det rapporterar nyhetssajten Reuters som även nämner LG och Samsung som tänkbara leverantörer för de nya skärmpanelerna som Apple tänker köpa in.


Både LG och Samsung påstås förbereda sig för den nya utmaningen genom att investera 12,8 miljarder dollar i sina fabriker där skärmarna av typen OLED ska tillverkas de kommande åren. Det är sannolikt att Apple har gått in med bidrag till den summan för att säkerställa leveranserna men hur mycket det kan röra sig om lär vi inte få veta.

Hittills har Iphone använt LED som är både tjockare och har en högre strömförbrukning än OLED. Den senare kan dessutom visa kraftfullare färger och är ljusstarkare än sin äldre rival. Tyvärr är inte allt rosor och solsken då OLED är nämnvärt dyrare att tillverka och färgmättnaden kan försämras med tiden.

Samsung är storanvändare av OLED

Trots de negativa aspekterna föredrar flera konkurrenter den erkänt bättre tekniken och inte minst Samsung som i alla nyare telefoner använder OLED (åtminstone de något dyrare modellerna).

Bland annat har Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, Galaxy A9 / A7 / A5 / A3 och Galaxy J3 OLED-skärmar. Bara för att nämna några av de många telefoner som finns med tekniken idag. Det är logiskt att Apple skulle förbättra skärmarna i de kommande Iphone-modellerna ytterligare efter att ha introducerat 3D Touch i Iphone 6s och Iphone 6s Plus. Inte minst då Samsung påstås implementera 3D Touch-liknande teknik i Galaxy S7.


Både Samsung och LG har kommit långt i utvecklingen av OLED och minst LG som satsat stort på tekniken de senaste åren. Att använda sig av deras gemensamma kunskaper på området är troligtvis ett smart val från Apples sida.

Inga kommentarer

Föga förvånande har varken Samsung, LG eller Apple valt att kommentera nyheten och vi lär inte få höra något från dem inom den närmsta framtiden heller.

Istället kommer vi att hänvisas till nya rykten, informationsläckor och påstått inofficiella uttalanden från personer ”med insyn” i verksamheterna. Det är mer regel än undantag sen tidigare när det kommer till Apple så räkna med samma denna gång.