Hackare vill läcka 80 GB data från Reddit – kräver miljonbelopp

Reddit
Foto: Brett Jordan, Unsplash

Hackare hotar att släppa 80 GB med intern data från Reddit. Det är ransomware-gruppen ”Blackcat” som påstår att de kommit över stora mängder känslig information. Och nu sätter de hård press på Reddit med stora krav för att inte släppa datan fri på internet.

Blackcat-gruppen vill ha 4,5 miljoner dollar av Reddit och kräver att priset för att använda bolagets API:er sänks. Summan är 48,29 miljoner kronor vid en rak omvandling exklusive moms.

Hackerattack mot Reddit den 9 februari

Datan som hackergruppen säger sig ha åtkomst till kan kopplas till ett intrång som gjordes i Reddits interna system tidigare i februari. Det bekräftar bolaget i ett uttalande till webbsajten TechCrunch. Det är alltså bekräftat att hackerattacken och datastölden har utförts.

Reddit säger till webbsajten att Blackcat troligtvis inte har någon information som kan kopplas till användarna. Det finns alltså ingen risk att personuppgifter som mejladresser, namn eller betalkortsinformation har läckt ut.

Huruvida Reddit planerar att möta kraven återstår att se. Blackcat-gruppen skriver på Dark Web-sida att de inte förväntar sig några pengar. Inte heller tror de att bolaget ändrar sina priser för API-åtkomst. De förbereder sig helt enkelt för att släppa datan fri.

Reddit attackerades med avancerat nätfiske

Hackerattacken utfördes med en avancerad variant av så kallat nätfiske. Det säger Reddits CTO Christopher Slowe till TechCrunch.

Blackcat har tagit på sig ansvaret för hackerattacken och datastölden. De har inte visat några bevis på att det faktiskt är de som utfört attacken.

Gruppen påstår att de har kontaktat Reddit två gånger. Första gången den 13 april och andra gången den 16 juni. Reddit ska inte ha svarat dem. Blackcat säger att de planerar att läcka all data vid börsnoteringen av Reddit.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.