GTA V för Xbox Series X/S och Playstation 5 släpps den 15 mars (2022)

4K, 60fps och raytracing – men inte samtidigt

gta v enhanced 2022 city

Äntligen vet vi när Rockstar Games släpper den förbättrade GTA V-versionen för Xbox Series X/S och Playstation 5. Den 15 mars kommer uppdateringen som förbättrar grafiken och gör att spelet fungerar optimalt på nya generationens spelkonsoler.

Rockstar Games har tvingats skjuta på släppet av uppdateringen flera gånger, men nu har vi äntligen ett (förhoppningsvis) definitivt lanseringsdatum. Och det är närmare än vi kunnat hoppas på.

I skrivande stund finns inga priser på GTA V Enhanced Edition, varken som fristående spel eller uppgradering till den som redan köpt GTA V digitalt. Vi räknar med ett saftigt pris dock.

Läs mer: Alla fusk-koder till GTA III, Vice City & San Andreas Definitive Edition

Nyheterna i ”nya” GTA V

På nya generationens spelkonsoler kommer GTA V att köra i upp till 4K-upplösning eller upp till 60 fps beroende på om spelaren väljer kvalitet- eller prestandaläget.

Tack vare optimeringarna för den nya hårdvaran i spelkonsolerna så laddar banorna mycket snabbare, visningsavståndet (draw distance) har mycket längre och det finns 3D-ljud för den som tycker att sånt är bra.

Och så har vi äntligen fått HDR-stöd samt raytracing. HDR-stödet lär fungera på båda spellägena, men räkna med att raytracing bara existerar i kvalitetsläget med 4K-upplösning i 30fps. En sista nyhet är att DualSense-kontrollen stöds med sin haptiska återkoppling.

När nya spelet släpps erbjuder Rockstar Games en migrering av sparfiler från Xbox One och Playstation 4 till de Xbox Series X/S och Playstation 5.

Läs mer: Gratis spel från Rockstar om du köpt GTA Triology

Nyheterna till GTA Online

Även GTA Online förbättras en del. Nu kan den inledande prologen hoppas över om du inte vill lyssna på den, det finns en förbättrad tutorial, en karriärbyggare (för Biker, Executive, Nightclub Owner och Gunrunner) och mycket mer.

Förbättringarna till GTA Online släpps även de den 15 mars. Och för dig som har en Playstation 5 kan skaffa det fristående spelet helt gratis de första tre månaderna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.