Gör en 3D-ritning över hemmet med iOS 16 och LiDAR

apple lidar ios16 iphone 3d scanner app 2022
Foto: Apple

Har du en nyare iPhone eller iPad med LiDAR-sensor? Då kan du snart göra snabba och praktiska 3D-ritningar över ditt hem. Med iOS 16 introduceras ett nytt ”RoomPlan API” som gör att appar kan nyttja sensorn för att mappa rum och hela hem till interaktiva bilder.

Tekniken ska göra det möjligt för utvecklare att erbjuda appar som använder RoomPlan API:et till att göra mycket tillförlitliga 3D-bilder av rum på bara sekunder. Något som ska göra det mycket enklare för exempelvis konsumenter att ta bättre köpbeslut kring möbler och andra, större prylar.

Här är iPhone-modellerna som får iOS 16

apple lidar ios16 iphone 3d scanner app 2022 2
Foto: Apple

Andra fördelar är att uthyrare av lokaler och bostäder kan göra det mycket smidigare för spekulanter att förstå planlösningar och hur det faktiskt ser ut på plats. Något som visserligen varit tillgängligt tidigare i visst mån, men nu ska det vara mycket enklare än tidigare att faktiskt använda LiDAR-sensorn.

Med API:et så kan apparna ge real-tids-visning av 3D-skanningen direkt i appen och användaren får snygga animationer som visar uppbyggnaden av 3D-bilden samtidigt som processen pågår.

LiDAR-scannern kan identifiera olika objekt, men eftersom API:et inte är designat för en verklig representation så visas de bara som block i den färdiga bilden.

Varför hittar jag inte mörkt läge / Dark Mode i Facebook? (iOS)

Det färdiga resultatet kan antingen visas i mobiltelefonen eller surfplattan, alternativt exporteras med filformatet USDZ. Formatet stöds av bland annat Cinema 4D, Shapr3D och AutoCAD. Bara att ladda ner och öppna alltså.

RoomPlan API:et är inte den enda förbättringen som kommer med iOS 16 för VR/AR-tillämpningar. Apple har exempelvis uppdaterat ARKit med stöd för 4K/HDR-video och Nearby Detection API:et har förbättrats med U1-stöd. Det är som upplagt för att Apple ska släppa ett VR/AR-headset senare under 2022.

Via 9to5mac

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.