Google varnar Edge-användare i Chrome Web Store

Microsoft Edge logo 2020

Om du använder webbläsaren Edge och använder Chrome Web Store för att installera tillägg så får du idag ett varningsmeddelande. Google försöker locka över användare till Chrome med skrämseltaktiker.


En stor fördel med nya webbläsaren Edge är att den bygger på Chromium, vilket betyder stöd för samma tillägg som Google Chrome har. Även direkt från nätbutiken Chrome Web Store.

Om har Edge igång och går till Chrome Web Store så visas ett varningsmeddelande från Google. Företaget påstår att tillägg bör användas i Chrome för bättre säkerhet, men företaget har inget som visar att det på något vis skulle vara säkrare.

Snarare skulle vi faktiskt rekommendera Edge som den säkrare webbläsaren med bättre integritetsskydd.

google chrome edge user agent varning web store plugins

Den som inte har bra koll på webbläsarna kanske faktiskt tror på Google och byter. Trots att det får många uppenbarligen inte är nödvändigt för säkerheten.


Dessutom bör sägas att varningen enkelt kan tas bort av Google bara genom en liten ändring på deras webbsajt. Google identifierar vilken webbläsare som besöker sajten genom en så kallad User Agent-sträng.

Genom att vitlista stängen för Edge så försvinner varningen, alternativt kan du själv som användare byta User Agent i Edge för att lura Google och Chrome Web Store. Helt riskfritt.

Dock bör också sägas att Googles varning knappast betyder något. Du kan fortfarande ladda ner tillägg från nätbutiken precis som vanligt; så egentligen behöver du inte göra något heller.