Google: Du får INTE ha våra appar & tjänster på din Huawei-telefon

google play services tjanster

Har du en nyare mobiltelefon som inte har Googles appar från start så kanske du märkt hur begränsad den är. Visst, du kan installera Google-appar utan Play Store, men Google tycker inte om det – och nu varnar företaget för säkerhetsriskerna.


Vad har hänt?

Google har uppmärksammat hur många användare av nyare Huawei-telefoner utan Play Store använder andra källor för att installera företagets appar. Nu varnar Google för att så kallade sideloading av apparna medför säkerhetsrisker.

Varför varnar Google Huawei-användare när du installerar appar?

Google Play Services och andra Google-appar finns inte förinstallerade på Huaweis telefoner.

Det gör att en del användare hittar sätt att installera dem från osäkera källor, något som kan medföra säkerhetsprogram då Google inte har något officiellt stöd för det, och man vet inte om det finns skadlig kod i filerna som installeras på telefonen.

Dessutom förbjuds Google installera eller ens rekommendera sina appar på Huawei-telefoner av nyare modeller. Detta enligt ett förbud från USA:s regering som har en blockad kring handel med Huawei för telefoner släppta efter den 16 maj 2019.


We have continued to receive a number of questions about new Huawei devices (e.g., new models launching now, or earlier models launched after May 16, 2019 but now becoming available in new regions of the world) and whether Google’s apps and services can be used on these devices. We wanted to provide clear guidance to those asking these important questions.

Due to government restrictions, Google’s apps and services are not available for preload or sideload on new Huawei devices.

Har du en nyare Huawei-telefon som ofattas av blockaden? Då får du inte ens ha Googles tjänster och appar på den. Tyvärr, det är den krassa verkligheten.

Vad är sideloading?

Sideloading är ett begrepp för när appar och tjänster installeras på en mobiltelefon eller surfplatta från en inofficiell källa. I det här fallet Google Play Services som normalt finns förinstallerad i Android-telefoner, men som på andra sätt måste installeras i Huaweis nyare telefoner. Och “andra sätt” betyder från icke-officiella källor som inte har med Google att göra.

Vilka mobiltelefoner berörs av varningarna?

Alla mobiltelefoner från Huawei som släppts på marknaden före den 16 maj 2019 använder Google Play Services och är säkra. Har du en nyare mobiltelefon än så – exempelvis Mate 30 Pro – så ingår inte Play Services eller någon annan Google-app, och det är dessa som Google skickar varninar till.

Här är alla befintliga Huawei-telefoner du bör undvika:

  • Huawei Mate 30
  • Huawei Mate 30 Pro
  • Huawei Mate 30 Lite
  • Honor V30
  • Huawei P40 (lanseras i mars)
  • Huawei P40 Pro (lanseras i mars)