Google stänger ner sin Drive-app för Windows & Mac – byt idag

Google Drive Logo

Google har meddelat att Drive-appen för Windows och Mac kommer att stängas ner. Stödet tas bort den 11 december och därefter uppdateras inte applikationen mer. Sista datumet för att kunna synkronisera med Google är den 12 mars 2018 — sen tvingas du att byta till någon av ersättarna.

Om du är privatanvändare betyder det att du måste installera ”Backup and Sync”. En mjukvara som integrerar synkroniseringen av filer mot Googles servrar med Photos Uploader-appen. En praktisk lösning för normala användare som vill ha en schysst lösning för molnlagring helt enkelt.

Företagsanvändare kan använda sig av ”Drive File Streamer” med utökad funktionalitet speciellt för företag. Exempelvis finns stöd för filåtkomst mot ”Team Drives”, strömma filer on-demand och synkronisering av individuella filer från molnlagringen.

google-drive-apps-chart

Den stora fördelen med applikationerna för att synkronisera filer mot Google molntjänst är att allt sker automatiskt. Ladda ner och installera, logga in på ditt konto och ställ in vilka mappar som ska synkroniseras. Sen sköts det mesta av sig själv.

Om man läser kommentarer från användarna av Google Drive så är de nästan enbart negativa till förändringen. Vissa är mer nyfikna på hur framtiden kommer att se ut för Drive-användarna, andra är direkt aggressiva i tonen kring nyheten. Och visst rimmar förändringen illa med den stabilitet som många vill ha från företag och tjänster idag.

Google har ett dåligt rykte om att lägga ner produkter och tjänst lite hur som helst. Speciellt sådant som användarna faktiskt uppskattade att använda. Vi kan ta Google Reader som ett exempel och även bildbehandlingsmjukvaran Nik Collection är på väg bort. Båda omtyckta.

Nu är visserligen inte Google Drive på väg att försvinna, absolut inte. Men de ständiga förändringarna som påverkar användarna tar ut sin rätt på ett negativt sätt. Och detta kan få långtgående konsekvenser för Google om användarna faktiskt tröttnar rejält.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.