Sony lanserar prisvärd projektor med 4K och HDR

sony-vpl-vw285es

Sony har med nya VPL-VW285ES släppt en mycket prisvärd hemmabioprojektor som klarar både 4K och HDR. En modell som kostar runt 40 000 kronor och därmed hamnar långt under nästan alla andra likvärdiga projektorer på marknaden idag.

VPL-VW285ES klarar att visa en upplösning på 4 096 x 2 160 pixlar med storlek på upp till 200 tum. Ljusstyrkan anges till maximalt 1 500 lumens och det finns stöd för såväl HDR10 som Hybrid Log Gamma. Den sistnämnda är ett format för HDR-visning som främst används vid tv-sändningar.

Projektorns kontrastförhållande är höga 200 000:1 och lampan har en beräknad brinntid på upp till 6 000 timmar. För prislappen på 40 000 kronor så kan VPL-VW285ES vara den perfekta projektorn för många, men det finns så klart de som vill ha lite extra — och för dessa finns VPL-VW385ES som är snäppet bättre.

Om du vill köpa en projektor med 4K-upplösning och HDR från en konkurrerande tillverkare, ja även från Sony, så är kostnaden ofta mer än 100 000 kronor. Och då pratar vi grundmodeller och knappast några flaggskepp. Mellanklassen börjar kring 200 000 kronor och de dyraste modellerna hamnar från 550 000 kronor och uppåt.

VPL-VW285ES gör kategorin för projektorer betydligt mer intressant och lyfter tekniken till en prisnivå som gör den tillgänglig för fler. 4K och HDR är standard för tv-apparater idag, så varför kan tillverkarna inte göra det mer tillgänglig i projektorer?

Sony släppte sin första projektor med 4K-stöd under 2011 och det känns lite som att tekniken inte hunnit ikapp kategorin. Vilket givetvis är tråkigt med tanke på de höga priserna och faktumet att många vill ha en större skärm än standardstorlekarna upp till 65 tum. Kan du tänka dig att köpa nya projektorn och tycker du den verkar prisvärd?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.