Tre nya mobiltelefoner får HDR-stöd med Netflix

Netflix Logo 2016

Det är fortfarande bara en liten och exklusiv skara mobiltelefoner som kan visa HDR-material på Netflix. Antalet växer långsamt i takt med att fler mobiltelefoner möter kraven för HDR-visning — och nu lägger Netflix till ytterligare tre modeller.


Förutom hett omtalade Samsung Galaxy Note 8 har Netflix lagt till LG V30 och Sony Xperia XZ1 till listan över telefoner med stöd. Sen tidigare har även LG G6 och Sony Xperia XZ Premium haft HDR-stöd.

Så vad betyder HDR-stödet för dig som tittare? Jo, skärmar som kan visa HDR-material är kapabla till högre ljusstyrka och visning av fler färger. I stort får du bättre färgåtergivning och ljusstarkare bild med fler detaljer i både ljusa och mörka partier.

För att kunna spela upp HDR-material krävs att en del förutsättningar uppfylls. Till att börja med krävs ett Netflix Premium-konto och en internetanslutning på 25 Mbps eller bättre. Därtill behövs de senaste uppdateringarna av mjukvaran till mobiltelefonerna som har HDR-stöd.

Givetvis måste även materialet som spelas upp ha stöd då inte allt på Netflix är i HDR. Du kan se vad som stöds genom den lilla HDR-ikonen på filmerna och seriernas som berörs. Det gäller även 4K-upplösning som du också kan spela upp med Netflix Premium.


En intressant detalj är att Netflix i skrivande stund visar att Samsung Galaxy S8 kan visa HDR-material, något som inte stämmer. Filmtjänsten har nämligen inte stöd för Mobile HDR Premium som telefonen använder. Förhoppningsvis uppdateras modellen med stöd för HDR10 som är den vedertagna standarden av de flesta tillverkarna, men det återstår att se.

Andra produkter som klarar HDR-visning med Netflix är exempelvis spelskonsolerna Xbox One X, Xbox One S och Playstation 4 Pro. Andra enheter med stöd är Chromecast Ultra, Nvidia Shield och Nvidia Shield Pro samt Roku Premiere+ och Roku Ultra.

Använder du 4K och HDR med Netflix? Kommentera och berätta om dina upplevelser – blev det mycket bättre från full-HD och icke-HDR?