Google slutar med stödet till Android 4.0

Android Logo 950 x 500

Google lägger ner stödet för Android 4.0 ”Ice Cream Sandwich”. Det betyder att applikationer på den gamla plattformen inte längre lär uppdateras med nya versioner.

Android 4.0 ”Ice Cream Sandwich” presenterades i oktober 2011 och har däremot funnits mer än sju år på marknaden. Den gamla versionen fick sin senaste uppdatering i juni 2016 och fick då versionsnumret 4.0.4.

Den höga åldern och det allt färre antalet användare gör att Google nu lägger ner stödet för Android 4.0. När versionen försvinner från Play Services API inom kort kommer utvecklarna att uppmanas använda API level 16 och framåt.

Det betyder kort förklarat att Google vill att appar uppdateras för Android 4.1 ”Jelly Bean” och framåt. Och när stödet faktiskt kapas lär ytterst få utvecklare vilja uppdatera sina appar för Android 4.0.

6 miljoner enheter använder Android 4.0

Enligt Google använder nära omätbara 0,03 procent av Android-användarna Ice Cream Sandwich. Med tanke på att det finns fler än två miljarder enheter med Android så blir det ändå runt sex miljoner enheter, dock inte tillräckligt för att Google ska behålla stödet.

Exakt hur många av de sex miljoner enheterna som faktiskt är aktiva vet vi inte. Men är nog lugnt att säga att det inte är speciellt många med tanke på åldern på Android.

Har du en enhet i hemmet som använder Android 4.0? Då bör du uppgradera med nyare versioner av Android alternativt byta enheten mot en nyare produkt. Anledningen är att gamla versioner av Android är osäkra, inte får uppdateringar med buggfixar och är allmänt sämre än de nyare versionerna.


Läs mer om hur stödet för Android 4.0 slopas av Google på den officiella Android-bloggen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.