Google släpper tre smartklockor i Pixel-serien

google wear os logo

Google planerar att släppa tre nya smartklockor med Wear OS under hösten. Enligt uppgift ska lanseringen ske samtidigt med nya Pixel 3-telefonerna under oktober månad.


Kodnamnen för de nya modellerna ska vara Ling, Triton och Sardine. Det är oklart vad som skiljer dem åt, men sannolikt handlar det om den fysiska storleken samt anslutningstekniker.

Enligt källor med insyn kommer smartklockorna ha stöd för GPS, 4G/LTE, VoLTE, Bluetooth (med aptX) och WiFi. Det ska även finnas inbyggda sensorer som pedometer, pulsmätare och andra, hälsorelaterade tekniker.

Det är fortfarande oklart vilken processor som smartklockorna kommer att använda, men det finns en hög sannolikhet i att Google väljer Qualcomm-processorer ur nya Snapdragon 3100-serien.

Snapdragon 3100 är en liten förbättring jämfört med gamla Snapdragon 2100 med bara en stor förbättring. Snapdragon 3100 har en förbättrad strömhantering som ska öka batteritiden rejält; vilket är tacksamt eftersom många befintliga Wear OS-klockor klarar maximalt två dagar per laddning.

Andra tillverkare av smarta klockor som ska använda nya processorn från Qualcomm sägs vara Fossil, Louis Vuitton, Movado och TAG Huer.

Varken Samsung eller Huawei finns med i den senaste listan över tillverkare och det är bekymmersamt. Båda har varit stora drivkrafter för Wear OS fortsatta utveckling på marknaden, och om de lämnar Googles plattform är det ett hårt slag för Google.

Det ska bli mycket spännande att se om Google faktiskt utökar Pixel-serien med tre nya smartklockor. Och frågan är om de blir tillgängliga på svenska marknaden. Med officiellt stöd för svenska språket till Google Assistant senare i höst väntas Pixel-serien och fler produkter från Google bli lanserade även här – med lite tur får vi även smartklockorna.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.