HDR på YouTube är nu möjligt med din iPhone X

apple iphone x youtube hdr setting

YouTube har äntligen lagt till stöd för HDR med iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus. Om du har en iPad Pro hamnar du dock i kylan för tillfället – trots att skärmen är kapabel att visa HDR ha YouTube valt att inte aktivera modellen än.

  • iPhone 8 och iPhone 8 Plus visar inte äkta HDR
  • Apple TV 4K har inte 4K/HDR-stöd med YouTube
  • HDR ökar bildkvaliteten rejält när du tittar på video
  • Bara Super Retina-skärmen i iPhone X har riktigt stöd för HDR

Det finns många videor på YouTube med HDR om du vill testa stödet på din iPhone. Ett tips är att besöka The HDR Channel som är en skattkista av HDR-videor. Många videor är i 4K-upplösning, men du kan lika väl titta på dem i 1080p om det bara är HDR-upplevelsen du vill ha.


Notera att det bara är iPhone X som i skrivande stund visar äkta HDR. Har du istället en iPhone 8 eller iPhone 8 Plus saknas den Super Retina-skärm som behövs för att visa riktig HDR – vilket betyder att du får en simulerad variant som är något sämre.

HDR är en teknik som gör att skärmen blir ljusare, kontrasterna bättre och färgerna kraftfullare. Du får fler detaljer i ljusa respektive mörka partier i bilden. Det blir helt enkelt en betydligt bättre upplevelse. Och många ser HDR som ett större steg för bildkvaliteten än att gå från 1080p till 2160p.

Men vad om du då har en Apple TV 4K, visst har den fullt stöd för allt som YouTube har att erbjuda?

Nej, tyvärr inte. Eftersom YouTube använder en videokodek kallad VP9 som Apple har valt att inte använda så kan inte YouTube-appen visa exempelvis full 4K-upplösning. Trots att mediaspelaren har ”4K” i namnet så får du nöja dig med full-HD istället för 4K.

Det är smått pinsamt av Apple att de inte kan ge sina användare den bästa upplevelsen med YouTube. Frågan är om vi någonsin kommer att se 4K/HDR på YouTube med Apple TV 4K – innan det sker måste Apple ta sig i kragen och släppa en uppdatering.

Har du en iPhone X och vad tycker du i så fall om nya HDR-stödet? Eller kanske har du en Apple TV 4K? Vad tycker du så fall om det bristande stödet för 4K/HDR med YouTube?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.