Google släpper Chrome OS 70 med flera förbättringar

hp chromebook 13 g1 2016

Nya, förbättrade Chrome OS 70 är släppt med flera välkomna förbättringar. Bland annat optimeringar för datorer med pekskärmar och ett omarbetat gränssnitt.

Själva ändringsloggen från Google är tämligen sparsam i sina beskrivningar. Faktiskt är den betydligt tunnare än Google hade kunnat göra den. Bland annat nämns inte det optimerade gränssnittet.

Det vi har noterat i Chrome 0S 70 är att snabbstarten för appar längst ner på skärmen är förändrad. Den har fått större ikoner som nu är centrerade istället för vänsterställda. En liten men uppskattad förändring.

På vänstersidan hittar vi launchern i Chrome OS 70, med sökruta och förslag på saker du kan göra. Från denna får du en lista över alla appar som finns installerade på datorn. På högersidan finns ett kontrollcenter med en ny design som liknar notifikationspanelen i Android Pie.

Chrome OS 70 har ett förbättrat virtuellt tangentbord

Chrome OS 70 har ett nytt, virtuellt tangentbord. Tidigare var tangentbordet låst till att ta hela skärmens bredd, men med nya kan du begränsa storleken om du vill. Du kan exempelvis dra ner storleken så pass att du med enkelhet kan skriva med bara ena handen.

Andra nyheter är att appen till kameran har ett omarbetat gränssnitt, och tagna bilder och videor sparas nu automatiskt i Downloads-mappen. Utöver det har Google implementerat några mindre uppdateringar och buggfixar.

Bland annat finns nu stöd för fildelning via SMB-protokollet, operativsystemet har integritets- och säkerhetsoptimeringar, samt att videokodeken AV1 har lagts till. Chrome OS 70 ska finnas tillgänglig för alla kompatibla Chrome OS-enheter under oktober 2018.

Frågor och svar om Chrome OS 70

Kommer min dator att få Chrome OS 70?

Google har inte släppt en kompatibilitetslista. Därefter är det oklart hur många av de äldre Chrome OS-modellerna som får nya versionen. Har du en hyfsat ny dator så lär den få Chrome OS 70. 

Hur får jag Chrome OS 70 på datorn?

Chrome OS 70 installeras automatiskt när den finns tillgänglig på datorn. Du får en liten notis om det på skärmen och kan installera när du själv känner att det är mest lämpligt. Inga filer kommer att tas bort.

Vad är AV1 och hur fungerar en videokodek?

AV1 är en videokodek utvecklats av Alliance for Open Media (AOMedia). Den är helt gratis att skapa videor med samt att installera och använda på datorn. Det är en efterföljare till VP9 och är tänkt att konkurrera med HEVC/H.265.En videokodek läser innehållet i videofiler och ser till att innehållet presenteras på rätt sätt på din skärm. Det finns många olika varianter, exempelvis H.265, H.264, WMV (Microsoft), VP9 (Google) och ProRes (Apple).Kodek är ett försvenskat ord från engelskans ”codec”. Codec är i sin tur en hopslagning av ”encoder” och ”decoder. Läs mer om hur en videokodek fungerar på Wikipedia (engelsk text).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.