Google Podcasts lägger ner – ersätts av YouTube Music

podcasts app 2019

Efter den stora nyhetsbomben om att YouTube Premium Lite upphör så fortsätter Google med fler dåliga nyheter – appen Podcasts kommer också att stängas ner, och det sker redan till årsskiftet 2023/2024.

Om du använder Podcasts-appen på din telefon så har du chansen att föra över allt innehåll till YouTube Music istället. Det är nämligen dit Google vill schyffla alla befintliga användare i ett försök att centralisera allt innehåll.

Podcasts släpptes 2018 och läggs ner 2024

Google Podcasts introducerades 2018 och är en kostnadsfri app för att hitta, ladda ner och lyssna på podcasts i både iOS och Android. Appen har inte lika många funktioner som exempelvis Overcast, men har ändå lyckats skaffa en stor skara hängivna användare, även hos de som har iPhones.

Looking forward to 2024, we’ll be increasing our investment in the podcast experience on YouTube Music — making it a better overall destination for fans and podcasters alike.

Google

Redan idag kan du faktiskt lyssna på poddar direkt i YouTube Music. Och det finns flera anledningar till varför du bör göra det (jämfört med Podcasts-appen).

Bland annat kan du ladda ner och lyssna offline om du har YouTube Premium. Du kan även lyssna på poddar i bakgrunden, något som andra appar visserligen tillåter utan något svindyrt Premium-abonnemang.

Försöker driva intresset mot YouTube Premium

Det är nästan uppenbart att Google försöker driva intresset mot YouTube Premium-abonnemanget med det här draget. Speciellt tydligt blir det med tanke på att Premium Lite också läggs ner.

Att det bara handlar om centralisering och att investera mer i en upplevelse i en enda app tror vi inte en sekund på. Istället är vår gissning att YouTube och Google lägger extra stor ansträngning på att driva in pengar via prenumerationer.

Läs mer hos Google här

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.