Google Play Store får budgetfunktioner – bättre koll på dina pengar

google play store logo 2019

Hur mycket pengar spenderar du på Google Play Store varje månad? Den frågan har inte varit det enklaste att ta reda på – åtminstone inte tills nu. Google har nämligen uppdaterat sin appbutik med nya budgetfunktioner så att du har bättre koll på dina pengar.

Google Play Store kan snabbt skapa stora hål i plånboken. Visst kostar många appar och spel från 7 kronor och uppåt, men i en större mängd över flera månader eller år blir det snabbt stora pengar. Inte minst om du prenumererar på olika tjänster via Googles butik.

Hittills har det varit lite knepigt att ta reda på exakt hur mycket pengar som man spenderat på Play Store. Och begränsa spenderingen till vissa belopp varje månad. Men det är något som Google nu har ändrat på med den senaste uppdateringen till appbutiken.

Åtminstone till viss del.

När Google Play Store är uppdaterad med senaste versionen kan du sätta en månadsbudget. Det är ingen begränsning som så, du kan alltid handla mer än siffran du sätter. Men den ger dig en referenspunkt att hålla koll på när du handlar på Play Store.

Du hittar funktionen i inställningarna i Play Store-appen:

  1. Öppna Google Play Store på din mobiltelefon eller surfplatta
  2. Klicka på de tre strecken i övre vänstra hörnet > Välj Konto i menyn som öppnas
  3. Har du fått funktionen ser du alternativet ”Köphistorik” > Klicka på tabben för att använda de nya budgetfunktionerna

Om du bara ser ”Beställningshistorik har din app inte fått uppdateringen än. Google rullar ut allt det nya marknadsvis under en period, så det kan dröja lite för oss i Sverige.

Vill du läsa mer om hur man ställer in nya budgetfunktionen i Google Play Store? Mer information finns på denna supportsida hos Google.

Om du vill sätta en hård gräns som inte går att överskrida måste du aktivera Google Family Link istället. Notera också att du bara kan sätta en budget i den valuta som gäller i landet din profil är kopplad till.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.