Google Chrome får ett inbyggt läsläge

Google Chrome Logo 2016

Google Chrome får ett läsläge som gör artiklar enklare att läsa. Detta genom att ta bort allt onödigt runtomkring det viktiga innehållet – nämligen den text och eventuella bilder som artikeln består av.

Det finns redan flera utmärkta tillägg till Google Chrome som ger webbläsaren ett läsläge. Något officiellt läsläge direkt i webbläsaren har dock inte funnits hittills. Men det är ändrat med senaste utvecklarversionen som nyligen släpptes.

Vad det handlar om är en förenklad variant av det läsläge som finns i Chrome för Android. Funktionaliteten är kraftigt begränsad och du som redan har ett fungerande tillägg för läsläge behöver inte vänta på att Googles lösning ska släppas till den stabila versionen av Chrome.

Fördelarna med läsläge är att du får en renare läsmiljö utan störande element. Inga annonser eller annat som stör läsupplevelsen. Dessutom får du en artikel som enkelt kan sparas undan som PDF-fil för läsning på exempelvis en läsplatta eller en surfplatta.

Prova officella läsläget i Google Chrome Canary

google chrome canary laslage jamforelse

Om du trots allt vill prova läsläget redan idag kan du göra det med Google Chrome Canary. Det är den senaste, potentiellt instabila utvecklarversionen som visar alla nya saker från Google innan de släpps i stabila Chrome.

Du laddar ner Google Chrome Canary från den officiella produktsidan här.

Öppna den webbsida som du vill förenkla via läsläget och klicka på de tre punkterna som öppnar menyn i Google Chrome. Välj ”Skapa Distiller-sida” och se hur sidan förenklas. Eftersom det är en utvecklarversion är funktionen sannolikt inte färdig, och det är bra, för det saknas inställningsmöjligheter.

Vill du inte vänta utan direkt ha ett utmärkt tillägg för läsläge i Google Chrome så kan vi rekommendera Mercury Reader. Det är helt gratis, fungerar utmärkt med Chrome och kan skicka artiklar till en Kindle-läsplatta. Du hittar tillägget Mercury Reader på den officiella tilläggsbutiken här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.