Google Chrome börjar prioritera HTML5 framför Flash

Google Chrome Logo 2016

Google Chrome börjar blockera Flash-material från och med version 53. Primärt handlar det om den typen av material som laddar i bakgrunden, sådant som användaren inte medvetet valt att spela upp — som annonser.


Målet är att skapa en bättre upplevelse för användaren då Flash-material snabbt kan bli en börda, både för datorn och internetanslutningen. Istället främjar Google HTML5 som tar mindre resurser vilket leder till bättre batteritider i bärbara datorer och webbsidor laddar snabbare.

Och det här är bara början på Googles korståg mot Flash i år. Senare i december kommer version 55 av Chrome och då ökar Chrome pressen på alla Flash-baserade sajter. Från den versionen blir HTML5 standard och prioriterad framför allt Flash-material.

Användaren får valet att gå tillbaka till Flash om hen önskar och det är valbart sida för sida. Varför man skulle vilja göra det förstår vi inte men valet finns där. Och om någon fortfarande använder webbsajter som bygger på Flash så kan det vara dags att byta ut dem där det är möjligt.


Lästips: Google Chrome krossar Edge & Internet Explorer — Microsoft tappar stortVi förstår att det finns vissa sajter som inte kan gå ifrån Flash helt. Banker, myndigheter och dylika är ofta beroende av Flash för att göra säkra inloggningar; sajter som inte går att undvika helt.

Förhoppningsvis betyder Googles förändringar att användarna ser färre krascher, att datorerna inte behöver arbeta like hårt när många tabbar är igång och att fler webbsajter tvingas över till HTML5.