Google Chrome krossar Edge & Internet Explorer — Microsoft tappar stort

Google Chrome Logo 2016

Google Chrome fortsätter att dominera marknaden för webbläsare och fullkomligt krossar Internet Explorer och Microsoft Edge tillsammans. Chrome ser en positiv tillväxt medan Microsofts webbläsare har en negativ trend.


Åtminstone om vi ska tro webbsajten Net Applications som tagit fram siffrorna över webbläsarnas trender och marknadsandelar. Tidigare i april puttade Chrome ner Microsofts webbläsare från tronen och ser ut att hålla hårt i den.

Computer Sweden ska ha pratat med experter som menar att Microsoft har missat tåget och att Chromes försprång är ointagligt. Att situationen inte går att rädda för det Redmond-baserade företaget.

Bland annat skriver de att Christian Landgren, vd på konsuletföretaget Iteam, påstår att det finns en besvikelse kvar från tidigare (vi antar här att han menar en besvikelse från användarnas sida mot Microsofts webbläsare). Och att de har vant sig vid andra produkter som Chrome.

microsoft-edge-logo


Microsoft kan absolut vända trenden för sina webbläsare

Vi är benägna att hålla med om det mesta här men inte att Microsoft inte kan rädda situationen. Här handlar det till stor del om hur stora resurser företaget är villig att lägga på sina webbläsare och hur kraftfullt de är villiga att reagera.

Det som gör Chrome till en vinnare är en snabbare och bättre optimerad webbläsare med enormt utbud av tillägg och tät integrering med Googles tjänster. Så vad hindrar Microsoft från att erbjuda en jämlik produkt i senaste webbläsaren Edge?

Bara Microsoft själva såklart. Anledningen till att de inte har närmat sig Chrome (eller Firefox för den delen) är oviljan att göra det. Det och faktumet att Microsoft missade vilka funktioner som användarna ville ha samtidigt som Chrome och Firefox började erbjuda dem. Som tillägg.

Microsoft Edge batteritest

Microsoft Edge är bäst för bärbara datorn

Den punkt som webbläsaren Edge är bäst på är batteriförbrukningen då både Chrome, Firefox, Safari och Opera hamnar efter i batteritesterna. Om man ska tro Microsofts egna siffror — och det gör givetvis allt komplicerat.

När Microsoft själva testar webbläsarna i sin egen labbmiljö, med egna hårdvaran och under förutsättningar vi inte känner till så blir resultatet givetvis svårt att tro på. Vi behöver oberoende tester på flera olika typer av hårdvara för att kunna bekräfta Microsofts mätresultat.

Om du är nyfiken på hur det såg ut när Microsoft gjorde sitt test kan du ta en titt på den korta videon här under.

 

Kommer bra batteritider att räcka för Microsoft och Edge? Nej, inte ens nära. Microsoft måste börja arbeta närmare utvecklarna, utöka funktionaliteten och verkligen visa att de är beredda att satsa på sin webbläsare.

Vad tycker du om Microsoft Edge versus Google Chrome och Mozilla Firefox? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tycker om webbläsarna!