VLC fungerar snart med Chromecast — första testversionen av VLC med stöd

videolan vlc logo

VLC är äntligen på gång att få stöd för Chromecast. Redan idag kan du ladda ner en tidig (och ostabil) testversion för att testa själv — men räkna med att hitta en mängd buggar och krascher längs vägen.

Chromecast fungerar inte med den stabila versionen och stödet som byggts in i den nattliga testversionen är på sin höjd grundläggande. Det saknas en hel del att önska, inte minst stabilitet, men vi vet åtminstone att utvecklarna arbetar med det.

De hugade entusiasterna som inte kan vänta utan omedelbart vill prova om det fungerar kan prova att installera VLC via denna länk. Åter igen, det är buggigt och benäget att krascha så installera på egen risk.

När testversionen har installerats är det dags att prova om programmet hittar en Chromecast. Se till att Googles enhet är ansluten till samma nätverk som datorn och starta VLC.

Bildkälla: Omgchrome.com
Bildkälla: Omgchrome.com

Så hittar du din Chromecast i VLC

  1. Gå till Video > Renderer > Scan
  2. Gå till Video > Renderer > Din Chromecast
  3. Öppna en videofil och starta uppspelningen
  4. Klicka på ”Visa certifikat” när rutan för detta visas
  5. Klicka på ”Acceptera permanent” när alternativet visas

Du ska nu kunna spela upp dina videofiler direkt mot en Chromecast med VLC. Förutsatt att inget går fel och kraschar givetvis. Räkna också med att uppspelningen kan bli hackig och ryckig när den väl fungerar.


I skrivande stund är den senaste stabila versionen VLC 2.2.4 men du som vill testa ska ladda ner VLC 3.0.0 20160731-0439 eller senare via länken ovan. Filstorleken är cirka 32 megabyte och vi rekommenderar att du väljer 64-bitarsversionen med ”win64” i namnet.

Har du provat? Skriv gärna en kommentar och berätta hur det gick!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.