Google Authenticator uppdaterad – exportera inställningar

Google Authenticator

Google Authenticator för iOS har uppdaterats. Den nya versionen har både ett nytt utseende och stöd för att överföra dina säkerhetsnycklar till en ny mobiltelefon.

Google Authenticator är en riktigt praktisk och användbar app för att logga in säkert på alla tjänster som stöder tvåfaktorauktorisering.

Appen genererar säkerhetskoder som byts ut med några sekunders mellanrum. De kompletterar dina vanliga inloggningsuppgifter eftersom hackare omöjligen kan komma åt säkerhetskoderna likt ett läckt lösenord.

Det finns bara ett litet problem med dessa säkerhetskoder. Och det är att de hittills har varit svåra att flytta mellan olika mobiltelefoner. Exempelvis om du byter från en äldre till en nyare iPhone.

google authenticator setup 2020

Lösningen är att använda nya och förbättrade Google Authenticator.

Lästips: 2FA med Google Smart Lock & iOS – ladda ner appen här

Med version 3.1 av Google Authenticator har vi äntligen möjligheten att exportera säkerhetskoder till en ny mobiltelefon. Eller mer specifikt, du överför dina inställningar på ett sätt som inte var möjligt tidigare.

Så här exporterar du inställningarna i Google Authenticator:

  1. Öppna Google Authenticator på din iPhone
  2. Tryck på de tre punkterna i övre högra hörnet
  3. Välj exportera konton
  4. Följ instruktionerna på skärmen

Det är enkelt att exportera dina konton så att säkerhetskoderna automatiskt fungerar korrekt på din nya enhet.

En viktig detalj är att du alltid bör spara backupkoder när du kan. Många tjänster som erbjuder 2FA-säkerhet ger dig backupkoder så att du kan logga in samt avaktivera 2FA även om dina genererade säkerhetskoder inte fungerar korrekt, eller om appen slutar fungera.

Lästips: Dropbox Passwords – ny lösenordshanterare med zero-knowledge-kryptering

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.