2FA med Google Smart Lock & iOS – ladda ner appen här

google smart lock logo 2020

Google öppnar för 2FA-auktorisering med iPhones. Tidigare har funktionen bara funnits till mobiltelefoner med Android 7.0+ – men äntligen blir även iOS inkluderad vilket ökar säkerheten och gör det enklare att använda 2FA med Googles tjänster.


Normalt används 2FA – även kallad två-faktor-auktorisering – med SMS-koder eller temporära koder som genereras i en app.

Det fungerar på så vis att du först aktiverar 2FA på en sajt eller tjänst. När du sedan försöker logga in från en ny enhet eller IP-adress måste du skriva in både ett lösenord och din temporära 2FA-kod.

Google har en lite annan lösning för dig som har en Android-telefon, och nu iOS-enhet.

Istället för att generera en temporär kod så kan du använda en auktoriserad mobiltelefon för att godkänna inloggningen. Du får en ruta på skärmen som säger något i stil med ”Hallå där, någon försöker logga in på ditt Google-konto. Är det verkligen du?” med Ja- och Nej-knappar.


google smart lock ios skarmdumpar app store

En stor fördel är att 1) du måste fortfarande ha en separat, fysisk pryl som obehöriga inte har åtkomst till, 2) du slipper mata in sexsiffriga koder och 3) du kan alltid skapa temporära säkerhetskoder att spara utifall att du förlorar din mobiltelefon.

Om du har en Android-telefon finns funktionaliteten du behöver direkt i operativsystemet. Har du istället en iPhone behövs en app för samma funktion; den heter Google Smart Lock och finns att ladda ner gratis från Apple App Store.

En nämnvärd detalj är att det finns restriktioner kring hur Google Smart Lock fungerar.

Om du använda din Mac-dator för att logga in på Googles tjänster krävs en Bluetooth-anslutning mellan dator och mobiltelefon för att Smart Lock ska fungera. Detta då en lokal bekräftelse behövs mellan enheterna för att bekräfta den auktoriserade inloggningen.

Vi rekommenderar att du installerar Smart Lock för att skydda ditt viktiga Google-konto. Använder du 2FA med ditt Google-konto, eller kanske på andra tjänster? Skriv gärna en kommentar och berätta om hur du upplever användningen av 2FA!