Gömd sensor i HomePod Mini – oklart när Apple aktiverar den

Mäter luftfuktighet och temperatur – när den aktiveras

Apple HomePod mini
Foto: Apple

Apple HomePod Mini har en gömd sensor för att mäta temperatur och luftfuktighet. Men den är inte aktiverad, vilket betyder att din smarthögtalare inte kan använda den – än.

Webbsajten Bloomberg var först med att skriva om sensorn och iFixIt bekräftade exakt var den finns i högtalaren. Vilket är en bit från de andra komponenterna, sannolikt för att ge ett så korrekt mätresultat som möjligt.

Lästips: Apple slutar tillverka HomePod – behåller HomePod Mini

Sensorn i fråga heter HDC2010 och mäter 1,5 x 1,5 millimeter. Den är tillverkad av Texas Instruments och har en tillförlitlighet på ±2 % och ±0.2% för luftfuktighet respektive temperatur.

Texas Instruments listar en rad olika tillämpningsområden för HDC2010. Bland annat termostater, kylskåp, rökdetektorer och bläckstråleskrivare. Cirkapriset för en sensor är 22 kronor enligt webbsajten Digi-Key.se.

Tillverkaren säger också att HDC2010 kan användas i smarta hemassistenter.

Det är här som sensorn troligtvis blir aktuell i HomePod Mini, för Apple ryktas göra en HomePod-liknande pryl som kan agera likt en central punkt för alla dina HomeKit-prylar. På ett smidigare sätt än Apple TV någonsin kan.

Som exempel kan du ansluta din smarta, HomeKit-kompatibla termostat till den nya hubben. Sen kan HomePod Mini-högtalaren känna av temperaturen i rummet och automatiskt styra termostaten till önskad värme.

Lästips: Nu fungerar HomePod Mini med 18-watts strömadaptrar

Vid minst ett tidigare tillfälle har Apple inkluderat teknologi som inte varit aktiverad i en pryl från start. Med 2008 års modell av iPod Touch fanns en Bluetooth-krets som Apple aktiverade via en uppdatering av mjukvaran ett helt år efter den initiala lanseringen.

Det är inte helt omöjligt att företaget planerar ett liknande tilltag med HomePod Mini när sensorn är redo att användas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.