Apple slutar tillverka HomePod – behåller HomePod Mini

Apple HomePod

Apple meddelar att fullstora HomePod slutar att tillverkas. Istället väljer företaget att fokusera på den mindre modellen HomePod Mini.

Redan är HomePod slutsåld i Apples onlinebutik och enda sättet att få tag på högtalaren nu är via andra butiker tills lagren är helt slut.

Lästips: Apple HomePod får stöd för Dolby Atmos med Apple TV 4K

Till webbsajten TechCrunch säger Apple att HomePod slutar att tillverkas och säljas, men att befintliga enheter kommer att fortsätta att få uppdateringar via Apple Care.

Apple säger också att ”HomePod Mini har varit en hit ända sen lanseringen förra hösten, med utmärkt ljudkvalitet, en smart assistent och smarta hemkontroller för bara 99 USD. Vi fokuserar allt på HomePod Mini.”.

När Apple släppte första generationens HomePod i februari 2018 så både hyllades och kritiserades smarthögtalaren.

Modellen fick många hyllningar för sin design, integrationen med Apples ekosystem och den utmärkta ljudkvaliteten. Men samtidigt hård kritik för att vara galet dyr och begränsad i sin funktionalitet jämfört med konkurrenterna.

Redan i april respektive maj förra året kom indikationer på att Apple skulle lansera en ny HomePod (vilket istället blev en HomePod Mini). Då indikerades att Apple ville sälja slut på sina lager med stora rabatter till sina anställda.

Det finns inga rapporter om att Apple erbjuder samma typer av rabatt idag.

FAQ

Tillverkar och säljer Apple fortfarande HomePod?

Nej, Apple har meddelat att HomePod inte längre kommer att tillverkas eller säljas via officiella kanaler. Det betyder att enda chansen att få tag på ett exemplar idag är från tredjepart som onlinehandeln eller begagnatmarknaden.

Fortsätter Apple att uppdatera HomePod?

Ja, Apple säger att alla befintliga HomePods på marknaden kommer att fortsätta underhållas med ny mjukvara i framtiden. Det är oklart exakt hur länge det pågår dock.

Går det att köpa HomePod idag?

Ja, men inte via Apple. Du måste köpa via andra onlinebutiker eller från begagnatmarknaden. Apple tillhandahåller endast HomePod Mini i sina butiker.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.