GameStop stänger nära 200 butiker – går med rekordförlust

gamestop logo 2019

Spelbutiken GameStop stänger upp till 200 av sina butiker världen över. Enligt den senaste kvartalsrapporten underpresterar butikerna som stängs, men är samtidigt en väldigt liten del i det stora sammanhanget.


Vad är GameStop?

GameStop är en av världens största spelbutiker med runt 5 800 butiker. Företaget har en närvaro i 14 länder och inkluderar varumärken som EB Games, Micromania, Game Informer och ThinkGeek. GameStop säljer bland annat nya och begagnade spel på skiva, spelkonsoler, tillbehör och spelfigurer.

Varför stänger GameStop fler butiker?

Butikerna som påverkas har inte gått med vinst och kommer därför att stängas ner. De anställda som berörs får antingen flytta till andra butiker eller blir uppsagda.

GameStop har tidigare antagit en hårdare linje mot delar av kedjan som inte är lönsam, och butiker som inte når sina mål riskerar att helt försvinna med den nya hållningen.

Genom att luckra upp butikskedjan på det här viset vill GameStop öka sina vinstmarginaler. Och det kan bli rejäla hål i listan över butiker framöver, för GameStop vill i ett första skede stänga 180 till 200 butiker – och därefter stänga många fler inom 12 till 24 månader.


Hur många har sagts upp från sina jobb på GameStop?

GameStop har på kort tid sagt upp 170 personer som arbetar med företagets butiker. Där ingår även anställda som är en del av företagets underliggande varumärken, bland annat Game Informer.

Även anställda som arbetar med onlinebutiken ThinkGeek har fått lämna företaget. ThinkGeek finns fortfarande som ett 40-tal fysiska butiker i bland annat USA, men onlinebutiken stängde ner den 2 juli 2019.

Förra kvartalet rapporterade GameStop en rekordförlust på extrema 415 miljoner dollar, och försäljningen väntas inte öka under de kommande tre eller fyra kvartalet.

Det finns alltså ingen direkt ljusning för GameStop som kämpar för sin överlevnad. Visserligen väntas Sony och Microsoft att lansera nya spelkonsoler i framtiden, men det finns inget i närtid som ser ut att kunna hjälpa företagets ekonomiska situation.