Franska säkerhetstjänsten skapar ny app för säkra meddelanden

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Franska myndigheter har börjat testa en intern, säker applikation för att skicka meddelanden. Tidigare har franska presidenten Emmanuel Macron och hans innersta krets använt Telegram – men uppgifter från franska säkerhetstjänsten ska det finnas en rädsla för att appen inte är nog säker.


Ett av målen med nya appen är att all data ska stanna inom franska gränser. Ingen information ska på något vis hamna utanför Frankrike. Krypteringen får inte göras av USA eller Ryssland, och alla servrar måste stå på fransk mark.

Hela applikationen är designad från grunden för att skydda franska myndigheter och deras användare från intrång och spionerande ögon. Om Telegram lämnar över sina krypteringsnycklar till ryska FSB blir Emmanuel Macron exponerad ett annat lands säkerhetstjänst.

Ni kan ju bara gissa hur illa det kan gå om något sådant skulle hända, eller hur?

I skrivande stund ska det bara vara ett 20-tal interna användare som får prova meddelandeappen. Säkerhetsansvariga ska enligt uppgift hoppas på att samtliga franska myndigheter kan använda den före sommaren. Det finns även en möjlighet att samtliga franska invånare får tillgång i framtiden.


Huruvida Telegram har en framtid är något som återstår att se. Efter blockeringen i Ryssland är det sannolikt att fler länder försöker få tag på krypteringsnycklarna till tjänsten. Och om det händer, då är Telegram helt ur spelet.

Frågan är också hur många som vill lägga sina privata meddelanden direkt i händerna på franska säkerhetstjänsten. Att myndigheterna gör det är så klart inga konstigheter. Men privatpersoner? Det är ett steg närmare total kontroll över informationsflödet.

Vad tycker du om den här typen av app? Skulle du våga använda en meddelandeapp utvecklad av svenska myndigheter? Utländska? Skriv en kommentar och berätta!