Huawei lämnar USA – fokuserar på Europa och Asien

Huawei Mate 9

Huawei kan vara på gång att lämna USA efter hård press från amerikanska myndigheter. Kinesiska företag har haft det mycket tufft den senaste tiden efter anklagelser om att deras produkter kan vara hot mot den nationella säkerheten.

  • Huawei sade upp fem personer i sin USA-styrka
  • Fokuserar på marknaderna Europa och Asien istället
  • USA kan vara rädda för att Huawei vill etablera kinesisk mobilteknik i landet
  • Huawei ville samarbeta med AT&T – operatören drog sig ur samarbetet

Amerikanska myndigheter har slagit ner stenhårt på tillverkare som Huawei och ZTE under flera månader nu. US Department of Commerce har exempelvis förbjudit amerikanska företaget att sälja produkter till ZTE efter att den kinesiska tillverkaren brutit mot handelssanktioner mot Iran och Nordkorea.


Tidigare under året försökte Huawei få in sina första mobiltelefoner i USA via mobiloperatören AT&T. Av oklar anledning valde operatören att backa ur ett avtal i absolut sista minuten – potentiellt efter påtryckningar från myndigheter.

Och efter flera motgångar verkar det nu som att Huawei ger upp om att lansera telefoner på den amerikanska marknaden.

Rapporterat berättar om hur Huawei har börjat säga upp delar av sin personal i USA. Företaget har även meddelat att de tänker flytta fokus till sina befintliga marknader i Europa och Asien. Totalt ska fem personer ha sagts upp på kort tid.

Kanske är inte USA rätt marknad att ge sig in på för Huawei. Europa har tre gånger så många potentiella kunder, Asien hel fem gånger så många. Företaget är redan väletablerad i dessa regioner, dessutom utan att några myndigheter opponerar sig på samma vis som de amerikanska.

Frågan är – vad är det egentligen som stoppar Huawei från att lansera i USA?

Företaget är marknadsledare med sin 5G-teknik, vilket är något som kanske skrämmer myndigheterna i USA. Att ge Huawei en marknad idag kan potentiellt leda till att ett kinesiska företag får kontrollen över mobilnäten i landet. Och med dagens IT-klimat är det knappast önskvärt i Washington.

Har du en telefon från Huawei? Vad tycker du om den? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.