6 000 appar för barn samlar in data – forskare visar med stor studie

google-play-store-barnappar

Tusentals appar I Google Play Store spårar olovligen barn som använder Android-telefoner. Det visar en ny studie utförd av sju forskare som analyserat fler än 6 000 applikationer från Googles appbutik.

  • Även COPPA-certifierade appar samlar in data om barn
  • Varken utvecklare eller Google vill svara på frågor
  • Disney är en av utvecklarna som samlar information
  • Google anklagas för att blunda för datainsamlingen

De många apparna är alla barnanpassade och riktar sig mot unga användare. Merparten bryter mot Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) och samlar in data om personer under 13 års ålder – utan föräldrarnas tillstånd.

Serge Egelman är en av medforskarna till studien. Enligt honom har marknaden misslyckats med att skapa ens de mest grundläggande skydden för barn.

Applikationerna samlar in flera sorters data om användarna. Dessutom använder många av dem osäkra metoder för att skicka informationen över internet. Det finns alltså en överhängande risk att obehöriga kan hitta och läsa av informationen.

Exakt hur många barn som drabbas av insamlingen är okänt. Klart är i alla fall att de nära 6 000 apparna har laddats ner runt 750 000 gånger tillsammans.

Bland titlarna att hålla utkik efter och hindra barnen från att använda är:

  • Where’s My Water från Disney
  • Minion Rush från Gameloft
  • Duolingo

The Washington Post har skickat frågor till utvecklarna för att få svar varför de samlar in data om barn. I skrivande stund har tidningen inte fått svar.

Google arbetar för att utvecklare som riktar sina appar specifikt mot barn måste uppvisa en COPPA-certifiering som bevis på att de följer rådande lagstiftning. Men enligt forskarna samlar många certifierade appar in lika mycket data ändå.

Jeffrey Chester arbetar på Center for Digital Democracy. Enligt honom har Google tittat åt andra hållet för att kunna inkassera pengar från annonser och köp i spel för barn.

”The nya, alarmerande reporten är ytterligare bevis på att Google tummar på den enda federala lag vi har som rör integritet online”

The Washington Post har försökt nå Google för en kommentar. Men utan att få svar. Ett återkommande beteende som tydligt markerar att ingen är beredd att prata om hur insamlingen fungerar. Eller att det faktiskt förekommer.

Användarna märker inte av det, den kritik som uppstår tonas snabbt ner och försvinner i informationsvimlet.

Hur ser du på insamlingen av data? Är det här något du har tänkt på – för dig själv eller dina barn? Skriv gärna en kommentar och berätta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.