Nya iPhone X för 2018 kan bli rekorddyr säger analytiker

iPhone X

När Apple presenterar årets nya iPhone-modeller kan det vara med rekordhöga prislappar. Enligt två analytiker kan nya iPhone X kostar mer än fjolårets modell.

  • Prislappen på nya iPhone X kan ökad med en tusenlapp
  • Apple använder en trestegsmodell för att öka priserna
  • Tre modeller att vänta till hösten i olika skärmstorlekar
  • Oklart om iPhone SE släpps i ny variant

Det rör sig om en ökning från 999 USD till 1 100 USD om vi ska tro Steven Milunovich och Benjamin Wilson. Båda analytiker på UBS. Här i Sverige betyder det cirka tusenlappen mer.

Om uppgifterna stämmer följer Apple sin tidigare trend om att höja sina priser lite mer för varje år. Enligt Steven och Benjamin har Apple ökat snittpriset från 600 dollar till 800 dollar på bara några år.

När Apple släppte iPhone X trodde många att gränsen för vad en telefon kunde kosta vara nådd. Skulle ens de mest inbitna fansen betala nära 10 000 kronor för en mobiltelefon?

Svaret är ja. Och inte bara entusiasterna. Var och varannan iPhone-användare har en iPhone X idag, och det finns ingen anledning att tro på en minskad försäljning när andra generationens iPhone X släpps.

Trestegsmodell för att öka priserna på nya iPhone-modeller

Analytikerna har analyserat hur Apple flyttar sina kunder uppåt i prissegmenten. Det är en trestegsmodell som är lika snillrik som den är enkel.

  1. Flytta teknik och funktioner från toppmodellerna neråt i prissegmentet.
  2. Flytta premium-kunder uppåt i priskurvan med små prishöjningar.
  3. Etablera högre prisnivåer baserade på nya funktioner medan gamla enheter blir budget-modeller.

Och flera andra tillverkare har tagit efter de senaste åren. Google och Samsung är inte långt efter i pris med sina flaggskeppsmodeller.

Det som gör Apple så unik i klassen är att företaget kan öka sina priser och öka marginalerna nästan utan att tappa någon försäljning. Enligt senare beräkningar har Apple bara tappat en procent i försäljning det senaste året. Men marginalerna och vinsterna ökar. Rejält.

Så vad tror analytikerna kommer till hösten när Apple håller sitt stora iPhone-evenemang? Här är tre gissningar.

  • 6,5-tum med OLED-skärm (toppmodellen)
  • 5,8-tum med OLED-skärm (samma storlek som iPhone X)
  • 6,1-tum med LCD-skärm (grundmodellen)

Det finns även förhoppningar om en ny iPhone SE-modell med uppgraderade komponenter. När den kommer (om?), vad den erbjuder för nyheter och prislapp är okänd.

Vad tror du Apple kommer att släppa i höst och var går din smärtgräns när det gäller prislappen för en mobiltelefon? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.