Första smartklockan med Snapdragon Wear 3100 – kostar 11 000 kronor

mountblanc-summit-2

Montblanc Summit 2 är den första smartklockan som använder nya Qualcomm Snapdragon Wear 3100. Vi gissar att du hellre väntar på att någon av de vanligare tillverkarna släpper en billigare variant med nya SoC-kretsen.

Montblanc Summit 2 kostar 995 USD – vilket omräknat blir runt 11 000 kronor inklusive moms – och kan kröna sig som först med nya Snapdragon Wear 3100. Den senaste SoC-kretsen för smartklockor, och en hett efterlängtad sådan.

Förutom nya SoC-kretsen har smartklockan en rund 1,2-tums AMOLED-skärm med upplösningen 390 x 390 pixlar. Till den följer ett batteri på 340 mAh, 8 GB lagringsutrymme och 1 GB RAM-minne.

Montblanc Summit 2 har standardhöjden 42 millimeter och tjockleken är rejäla 14,3 millimeter. Designen är unisex och hel designen är ordentligt vattentålig.

Montblanc Summit 2 använder Google Wear OS

Operativsystemet som används är Google Wear OS. Därmed har du tillgång till alla appar som fungerar inom det ekosystemet. Vilket skiljer sig rejält från nya Huawei Watch GT som använder ett egenutvecklat OS som saknar i princip allt som Google erbjuder.

Mountblanc har en rad olika material att erbjuda till nya Summit 2. Bland annat rostfritt stål, svart rostfritt stål och titan. Armbanden finns i läder- och nylonvarianter.

Montblanc Summit 2 kostar en skön slant, vilket är från otroliga 11 000 kronor. Absolut dyrast är Milanese Edition som går på cirka 14 000 kronor. Montblanc är ett lyxmärke, så priserna är i sig inte förvånande.

Läs mer och se fler bilder på nya smartklockan på den officiella produktsidan.

Frågor och tips om Montblanc Summit 2

Varför kostar Montblanc Summit 2 så himla mycket?

Montblanc är ett exklusivt lyxmärke som säljer analoga armbandsur för mer än 70 000 kronor. Därför har smartklockorna också ett skyhögt pris.

Hur framtidssäker är Summit 2?

Ingen smartklocka kan anses vara speciellt framtidssäker. Ett analogt armbandsur kan hålla en livstid, men Summit 2 håller inte längre än att Google tycker att Wear OS ska vara en grej. Räkna med några års livslängd.

Finns andra smartklockor som är bättre att köpa än Summit 2?

I princip alla andra smartklockor är ett bättre val, om du inte har 11 000 kronor eller mer att spendera på en lyxklocka. Första generationens Huawei Watch är ett riktigt bra begagnatköp idag, annars har du flera nya modeller från Huawei, LG och Samsung.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.