Så tar du bättre selfies – 8 smarta tips

selfie-personer-mobil-pixabay

Oavsett om du bloggar eller använder Facebook eller Instagram så vet du att det är en konst att ta selfies. Alla har vi våndats över en ful selfie som visar upp alla våra dubbelhakor eller får oss att se bleka och glåmiga ut.

Men det behöver inte vara så här! Det är egentligen ganska lätt att ta den perfekta selfien, bara man vet hur man gör! Nu ska vi berätta för dig precis hur du ska göra för att lära dig denna nobla konst! Vi ska bland annat gå igenom hur vinklar, ljussättning och filter kan göra att dina selfies blir Instragram worthy!

Se till att du har rätt utrustning

Även om det så klart går att ta selfies med mobilen så är det helt klart bättre att använda en ordentlig kamera. Olympus PEN E-PL7 är till exempel ett utmärkt val, eftersom du lätt kan ansluta den till Wifi och skicka över bilderna till din mobil så att du kan ladda upp dem till dina sociala medier. Den är dessutom sjukt snygg!

Hitta din bästa sida

Har du hört talas om Symside App? Det är en app som du kan använda för att dels ta reda på om ditt ansikte är symmetriskt, dels hitta vilken din bästa sida är. Bli inte förvånad om dina sidor är ganska olika, det är vanligare än du tror!

Ta bilden från rätt vinkel

Något av det fulaste som finns är nog ändå selfies som är tagna nerifrån. Detta är en vinkel som mycket sällan är smickrande utan oftast får en att se tjockare och tröttare ut än man egentligen är.

Satsa i stället på att ta bilden lite ovanifrån. En bra riktlinje kan vara att hålla kameran eller mobilen aningen högre än dina ögon. Testa också att inte titta direkt in i kameran utan lite vid sidan av, men ändå åt kamerans håll. Annars kan det se ut som att du stirrar, och det är aldrig särskilt trevligt.

Ljuset gör en enorm skillnad

light photo

Har du någonsin kollat på en video med en YouTuber och plötsligt så börjar hon klaga på att solen går i moln eller ber från början om ursäkt för att ljuset är så dåligt? Det är för att hon vet precis hur stor skillnad ljuset kan göra.

Det absolut bästa är att ta kort i dagsljus, men inte nödvändigtvis i solljus. Direkt solljus får dig bara att kisa och kastar konstiga skuggor. Testa att fota i soluppgången eller solnedgången, det ljuset gör allting vackrare, inklusive dig! När det är mulet blir ljuset också klart och jämt utspritt.

Förutom att hitta det naturligt rätta ljuset kan du med fördel använda en lampa för att eliminera skuggor (framför allt om du tar selfies inomhus). Att införskaffa en mjukare ljuskälla är ett perfekt komplement för porträttfoton.

Glöm inte att redigera

Med lite tålamod kan du fixa till dina selfies så att de blir bättre än de flestas. Innan du laddar upp en selfie kan du justera ljuset, beskära bilden och liknande. Det finns många bra kamera-appar som du kan ladda ner gratis som gör denna process lätt som en plätt.

Även om man kan fixa till mycket i redigeringsprocessen så är det helt klart att föredra om din selfie är bra redan från början, så se till att ta massor av bilder. På det viset kan du vara säker på att få till åtminstone några stycken som är riktigt bra.

Använd filter

filter glass effect

Denna kanske verkar som en självklarhet för dig, men vilket filter du använder spelar en väldigt stor roll. När man analyserade 7,6 miljoner Instagram-konton så kunde man konstatera att Mayfair, Valencia, Hefe, Nashville och Aden var de filter som fick flest likes och kommentarer när det kom till selfies. Du blir helt enkelt lite snyggare om du använder något av dem!

Sätt extra objektiv på mobilen

Om du vill ta dina selfies till nästa nivå men inte känner för att investera tusentals kronor i en bra kamera så finns det ett alternativ. Sätt ett objektiv på mobilen! Detta är inte bara bra för dina selfies utan kan göra att dina naturbilder, matbilder m.m. blir mycket bättre!

Förstå vilka dina följare är

Om du försöker att skaffa fler följare på Instagram och särskilt om du gör det av professionella skäl, bör du fundera på vilka dina följare är. Varför följer de just dig? Tilltalar perfekta bilder dem, eller skulle de hellre se bilder som avslöjar hur verkligheten ser ut en stressig dag?

Om du kan klura ut vad dina befintliga följare verkligen gillar så har du också svaret på varför framtida följare kommer dras till ditt konto.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.