Första Apple-prylarna med Intel-modem redan 2021

Intel Logo 950px

Apple köper Intels modemenhet för en miljard dollar, och de första produkterna med Intel-baserade modem kan släppas under 2021. Här berättar vi allt om Apples köp av modemenheten.

  • Apple har tvingats betala mångmiljardbelopp till Qualcomm
  • Intels modemenhet blöder stora pengar – sparar hundratals miljoner dollar på försäljningen
  • Apple drar in så mycket tillverkning som möjligt in-house för att öka kontrollen
  • Lästips: Apple kan släppa 7 nya iPad-modeller under 2019

Vad innebär köpet av Intels modemenhet?

Köpet innebär att Apple tar över all utrustning, intellektuella rättigheter och cirka 2 200 anställda i ett svep.


Apple kan efter köpet stärka sin position på marknaden med egenutvecklade, optimerade modemkretsar för iPhone, iPad och potentiellt Mac-datorer.

Det är känt sen tidigare att Apple arbetat med egna 5G-modem sedan en tid tillbaka. Hittills har Apple använt kretsar från Qualcomm och Intel, med Qualcomm som det bästa alternativet för konsumenterna.

Genom att köpa allt från Intel kan Apple göra sig oberoende från Qualcomm och tillsammans med Global Unichip (ett bolag kopplat till TSMC) utveckla egna, specialdesignade modem.

Varför köper Apple hela Intels modemenhet?

Apple har sedan en tid haft en ordentlig tvist med Qualcomm i miljardklassen. Genom att köpa Intels modemenhet kan Apple göra sig av med ett stort beroende i Qualcomm och bli självförsörjande på en extremt viktig komponent.

Så sent som i april 2019 avslöjades att Apple tvingas betala upp till sex miljarder dollar till Qualcomm i en klumpsumma på grund av ett licensavtal och som en lösning på en pågående tvist.

Utöver det måste Apple betala sex dollar med iPhone-enhet med Qualcomm-modem. Och vi kan bara tänka oss hur mycket pengar det blir i slutändan för det Cupertino-baserade företaget.

Det är kostnader som den här vilken Apple vill undvika i framtiden genom sin egna kretstillverkning.

När släpps första Apple-produkterna med Intel-baserade modem?

Apple- och Intel-affären väntas kunna avslöjas under årets fjärde kvartal. Det krävs en juridisk översyn innan ett avtal kan gå i hamn, och sedan tar det av förklarliga skäl tid innan allt som ingår i köpet kan gå över till Apple-styre i praktiken.

Modemtillverkningen av 4G- och 5G-kretsar väntas påbörjas så snart som möjligt. Tillverkningen sker under ledning av Johny Srouji som är ansvarig för Apples övriga kretstillverkning.

De första enheterna som kan släppas med nya modemen väntas landa redan 2021.

Innan dess pekar allt på att Apple använder dagens Intel 4G-modem i 2019 års iPhone-modeller och därefter Qualcomm i de första 5G-kompatibla modellerna för 2020.

Varför accepterar Intel ett så lågt bud som en miljard dollar?

Med tanke på hur mycket Apple får för pengarna så kan man undra varför Intel accepterar ett bud på låga en miljard dollar. Och svaret kan vara att Intel blöder pengar. Rejält.

Modemenheten ska vara rejält betungande för Intel genom att blöda stora mängder pengar. Och det kan ha tvingat Intel att mer eller mindre acceptera första bästa bud.

Enligt webbsajten Business Insider har tre analytiker som de pratat med sagt nära samma sak.

”Intel fann sig själv i en hemsk förhandlingsposition mot Apple i en tid när kretsgiganten kämpar för att hitta fotfästet i andra nyckelområden, speciellt datacentermarknaden”
– analytikern Rob Enderle från Enderle Group.

Webbsajten 9to5mac skriver att Intel kan ha förlorat så mycket som en miljard dollar per år på modemenheten.

Bara genom att sälja till Apple gör att Intel kan spara upp till 500 miljoner dollar i ett slag. Inte konstigt om kretsjätten vill göra sig av med sitt sjunkande skepp.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.