Forskare: Night Shift gör det inte lättare att somna

Många faktorer påverkar din sömn och förmågan att somna

apple ios night shift 2021

En av de stora nyheterna med iOS 9 var introduktionen av Night Shift. Det är en funktion som ändrar tonen på skärmen så att du får en varmare, behagligare ton som ska förbättra sömnen.

Nu visar det sig, fler år senare, att du kanske inte alls får någon bättre sömn med Night Shift. Åtminstone inte enligt psykologiprofessorn Chad Jensen på Brigham Young University i Nevada, USA.

Lästips: Google har presenterat nya Nest Hub (2021) med sömnmätning och geststyrning

Testade sömnen på unga iPhone-användare

Chad Jensen undersökte sömnen hos 167 personer mellan 18 och 24 år. Han delade upp testpersonerna i tre grupper som fick sova i minst åtta timmar per natt.

  1. Första gruppen hade Night Shift aktiverad och använde mobilen innan de lade sig.
  2. Andra gruppen hade Night Shift inaktiverad och använde mobilen innan de lade sig.
  3. Tredje gruppen använde inte mobil alls innan de gick till sängs.

Samtliga personer som testades uppgav att de använder sin mobiltelefon dagligen.

Alla testpersoner bra en accelerometer på ena handleden för att mäta sömnaktiviteter. De hade även en app på mobiltelefonen för att mäta mobilanvändning.

Resultatet: Night Shift är inte så bra som man kan tro

Chad Jensen rapporterar att resultatet indikerar att Night Shift bara är en av många anledningar till att du kanske sover dåligt om nätterna.

Lästips: WatchOS 7 har sömnmätning, ny Fitness-app & avslappningsläge

Interaktioner med mobiltelefonen, som att skrolla på långa sidor, skicka textmeddelanden och att posta på sociala medier kan ha stor påverkan.

Chad Jensen skriver i sin rapport att det finns fakta som pekar på att så kallat blått ljus gör oss mer alerta och försvårar för oss när vi ska sova. Men också att det måste ställas i förhållande till kognitiva och psykologiska stimuleringar.

Läs mer om rapporten på BYU här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.