Folksam rekommenderar INTE cykelhjälmen Hövding

hovding cykelhjalm 2022
Foto: Via hovding.com

Cykelhjälmen Hövding underkäns av försäkringsbolaget Folksam. Den håller helt enkelt inte måttet i vissa, allvarliga situationer. Här är allt du måste veta om situationen.

Vad som hänt är att Folksam inte tycker att Hövding hinner täcka huvudet snabbt nog vid krock med en bil som färdas i 40 km/h. Hövding behöver 80 ms för att reagera på krocken och därefter ytterligare 100 ms för att utvecklas helt.

Är det säkert att ladda Apple Watch på natten? (här är svaret)

Riskerar att slå i huvudet oskyddat vid krock

Den tiden är för lång enligt Folksam och i testerna indikeras att påkörda personer riskerar att slå huvudet i motorhuven innan Hövding hinner utvecklas som den ska för att skydda huvudet.

Folksam har tagit bort Hövding från listan över rekommenderade hjälmar och det är inte klart huruvida de tänker lägga tillbaka den i framtiden.

Tillverkaren Hövding som har utvecklat hjälmen har fått chansen att dela i Folksams tester, men enligt uppgift har de valt att avstå.

Anledning ska vara att huvudskyddet inte kommer att fungera i den hastighet som Folksam valt att testa, alltså 40 km/s. Det säger Helena Stigson som är forskare på Folksam.

Det ska tilläggas att hjälmar som vill ha en CE-märkning måste genomgå tester i halva den hastighet som Folksom väljer, alltså ”bara” 20 km/h.

Hövding slår ifrån sig om kritiken

Hövding säger i ett pressmeddelande att det inte finns några cykelhjälmar på marknaden som är framtagna för att klara en krock i 40 km/h. De säger också att åtta av tio allvarligt skadade cyklister (enligt NTF) skadas vid singelolyckor. I singelolyckor så menar Hövding att de erbjuder det bästa huvudskyddet med högst skyddsprestanda.

Tillverkaren vill även mena att oberoende institut i flera länder har testat Hövding med mycket goda resultat. Bland annat lyfter de fram Länsförsäkringar, Certimoov, ADAC och Stanford.

Hövdings pressmeddelande kan du läsa i sin helhet här. Du kan läsa mer om nyheten hos OMNI här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.