Fitbit Sense får EKG-mätning efter godkännande från myndigheter

fitbit sense 2 2020

Smartklockan Fitbit Sense har fått klartecken att göra EKG-mätningar direkt på handleden. Både amerikanska och europeiska myndigheter har gett Fitbit klartecken att aktivera funktionen.


Det är den ackompanjerande EKG-appen till Fitbit Sense som myndigheter har godkänt till smartklockan Sense. I USA är det den tredje smartklockan någonsin som får godkänt att använda funktionen.

Med EKG-mätning från handleden är det möjligt att upptäcka tecken på så kallat förmaksflimmer (AFib), Det är en hjärtsjukdom som upptäcks genom att se tecken på oregelbunden och snabb puls. Förmaksflimmer kan i sin tur leda till bland annat stroke.

När EKG-appen är redo för användarna kommer den att finnas tillgänglig även här i Sverige.

Appen laddar du ner direkt från Fitbit Sense. När du mäter hjärtrytmen placeras fingret på boetten och hålls helt stilla där i 30 sekunder. Därefter visar ett resultat direkt på skärmen. Har du en nyare Apple Watch finns samma funktionalitet via kronan på sidan.


Myndigheterna som godkänt EKG-appen är USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA), samt europeiska Conformité Européenne. Den senare betyder att produkten är CE-märkning.

Du kan läsa mer om Fitbit Sense i vår tidigare artikel om smartklockan här.